Spojenci zaútočili na Sýrii. Začala nová studená válka +VIDEO

Washington - Spojené státy, Británie a Francie podnikly v noci na dnešek koordinovaný vojenský úder proti Sýrii v reakci na chemický útok před týdnem s desítkami obětí, který přičítá Západ syrskému vládnoucímu režimu. Jako první o cíleném útoku informoval americký prezident Donald Trump v přímém televizním přenosu.

Americký vládní zdroj potvrdil agentuře Reuters, že USA použily v útoku rakety s plochou dráhou letu typu Tomahawk. Neupřesnil, zda byly odpáleny z plavidel ve Středozemním moři či z letadel, které se mohly přiblížit k syrskému vzdušnému prostoru, aniž by ale do něho pronikly. Britské ministerstvo obrany oznámilo, že se do operace zapojily čtyři stíhací letouny typu Tornado.

Všechny tři země bojují proti barbarství, upozornil prezident Trump. Podle Reuters zazněla ve východní části syrské metropole Damašku série nejméně šesti výbuchů. Zasažena byla například čtvrť Barzá, kde leží výzkumný komplex. Další zdroje hovoří o zasažení i různých vojenských cílů v Sýrii. Podle syrské státní televize byly spuštěny systémy syrské protivzdušné obrany.

Chemický útok byl podle Trumpa "významnou eskalací v používání chemických zbraní tímto velmi strašným režimem". Prezident USA zdůraznil, že je připraven v útocích pokračovat, dokud Sýrie neustane v používání chemických zbraní.

"Nejsou to činy jednoho člověka. Jsou to místo toho zločiny jednoho monstra," prohlásil Trump. "Účelem naší akce je vytvořit pevný odrazující prostředek proti výrobě, šíření a používání chemických zbraní," řekl Trump.

Prezident USA se také vyjádřil velmi kriticky k Rusku a Íránu, které podporují Asadovu vládu. "Ptám se Íránu a Ruska, jaký druh národa chce být spojován s masovou vraždou nevinných mužů, žen a dětí?" zeptal se. "Rusko se musí rozhodnout, zda bude pokračovat v temné cestě nebo se připojí k civilizovaným národům," dodal Trump.

Britská premiérka Theresa Mayová potvrdila, že vydala povolení britským silám v zahraničí k koordinovaným a cíleným úderům s cílem omezit chemické kapacity syrského vládnoucího režimu. Ve svém prohlášení uvedla, že rozhodnutí použít sílu se jí nepřijímalo lehce. "Učinila jsem tak, protože soudím, že tato akce je v britském národním zájmu," upozornila. "Nemůžeme dovolit, aby se používání chemických zbraní se stalo normální uvnitř Sýrie, v ulicích Spojeného království nebo kdekoli jinde na světě," dodala.

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes také posléze oznámil, že nařídil vojenský zásah proti Sýrii společně se Spojenými státy a Británií. Řekl, že útok se omezil na zařízení chemických zbraní v Sýrii. "Nemůžeme tolerovat opakované používání chemických zbraní, což představuje bezprostřední nebezpečí pro syrský lid a naši kolektivní bezpečnost," uvedl v prohlášení.

Dnes na jednání Rady bezpečnosti OSN řekl generální tajemník OSN António Guterres, že "Studená válka se vrátila mstivě, ale s rozdíly." Dodal, že záruky, které dříve bránily eskalaci, "zřejmě už neexistují". 

Související

Sergej Kužegetovič Šojgu, ruský politik po otci tuvinského původu. V letech 1991–2012 byl ruským ministrem pro mimořádné situace. Po krátkém působení v roli gubernátora Moskevské oblasti se v listopadu 2012 stal ruským ministrem obrany. Má hodnost armádního generála a je také držitelem ocenění Hrdina Ruské federace. Je členem strany Jednotné Rusko.

Raketový úder na Asada byl pro Sýrii destabilizační, zlobí se Šojgu

Moskva - Nedávné raketové útoky nepřispěly ke stabilitě v Sýrii. Zvláštnímu zmocněnci OSN pro Sýrii Staffanovi de Misturovi to dnes při setkání v Moskvě řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. USA s Británií a Francií v noci na 14. dubna zaútočily na objekty spojované s údajným chemickým provozem. Šlo o odvetu za útok na město Dúmá, při němž syrský režim 7. dubna podle opozičních zdrojů použil chemické látky.

Více souvisejících

útok Západu na Sýrii (14.4.2018) Sýrie USA (Spojené státy americké) Francie Velká Británie Donald Trump Americká armáda (U.S. Navy) Tornado IDS GR4

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Aktualizováno před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy