Boj je u konce: Argentina se chystá umožnit ženám potraty na vyžádání

Buenos Aires - V Argentině probíhají masové demonstrace za legalizaci potratů, které jsou v této zemi na rozdíl od sousední Uruguaye stále zakázány. Dav příznivců za práva žen rozhodovat o svém těle se shromáždil v hlavním městě Buenos Aires, před budovou Kongresu. Informoval o tom deník New York Times.

Ještě před lety neměli aktivisté za práva na potrat žádné naděje, že by se tímto kontroverzním tématem někdo hodlal zabývat. Nicméně nyní se věci daly konečně do pohybu a zákonodárci začali zvažovat přijetí zákona, který by ženám v prvních čtrnácti týdnech těhotenství umožnil potrat na vyžádání.

Pokud zákon skutečně projde, stane Argentina nejlidnatější zemí Latinské Ameriky, která umožní ženám uměle přerušení na vyžádání, tedy bez udání důvodu, jímž je například ohrožení zdraví nebo života matky.

Tradičně katolický kontinent má, co se týče potratů, velmi přísné zákony. Velký mezinárodní zájem vzbudil případ paraguayské dívky znásilněné vlastním otcem, kterou místní úřady donutily porodit takto počaté dítě.

Přijetí zákona o legalizaci potratů Sněmovnou poslanců, dolní komorou Kongresu Argentiny, je obecně vnímáno jako významný úspěch hnutí za práva žen.

Sta tisíce Argentinek zaplavilo v minulých letech ulice měst, aby demonstrovaly kromě práva na potrat i za oběti domácího násilí a za přijetí lepší legislativy na tomto poli.

"Hnutí Ni Una Menos se v poslední době dokázala upoutat pozornost na feministické hnutí za práva žen a za obecnou poptávku po rovných právech. Tato změna je velmi průlomová," řekla 77letá Dora Barrancos, socioložka Národní rady pro vědecký a technický průzkum.

Osmadvacetiletá Andrea Schenk, která se také zúčastnila demonstrací před Kongresem, rovněž zastává názor, že by se bez Ni Una Menos nikdo právy žen a potraty nezaobíral.

V ČR jsou potraty legální od roku 1952. Dříve k nim musela dát souhlas interrupční komise, dnes je lze do 12 týdnech provádět na vyžádání pacientky.

Předním odpůrcem potratů je Hnutí pro život ČR, které pořádá každoroční pochody pro-life. Svojí činnost však namísto lobbování za zákaz potratů spíše směřují na sociální tematiku a pomoc ženám, které nechtěně otěhotněly.

Související

Více souvisejících

argentina potraty feminismus

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy