Kdo byl zabijácký řidič z Toronta? Na útěku policisty vyzýval, aby ho zastřelili

Toronto - Kanada je jako ve zlém snu. Při včerejším útoku dodávkou v Torontu zemřelo 10 lidí a 15 bylo zraněno. Nejednalo se o nehodu, ale o zcela promyšlený útok. Po prvním najetí do skupinky lidí dodávka ještě zrychlila.

Je již také známo jméno útočníka. Mělo by se jednat o Aleka Minassiana, 25, studenta vysoké školy, který byl dosud naprosto bezúhonný a nebyl v hledáčku tajných služeb kvůli radikalismu nebo podpoře terorismu. Včera v 13:30 torontského času, v rychlosti kolem 60 kilometrů v hodině najel na chodník plný lidí. Minassian ujel po chodníku zhruba 3 kilometry a zabil 10 lidí. Dalších 15 je zraněno. U mnohých není jisté, zda přežijí. Jednu z obětí měla dodávka za sebou táhnout dva kilometry.

„Těla létala kolem jako pytle,“ popsal situaci Saman Tabasinejad, který na ulici Yonge, kde se útok stal, bydlí, „Viděl jsem, jak zachytil jednoho člověka a pak další a další a pořád zrychloval.“  Mehrsa Marjani právě byla na odpolední kávě, když útok začal: „Viděla jsem skupinku pěti lidí, kterou srazil,“ popisuje stále šokovaná žena, „Jeden člověk zemřel před mýma očima.“ Šokovaní jsou i policisté. „Je to bezprecedentní. Tohle jsem v Torontu nikdy nezažil,“ tvrdí superintendant John Flengas pro theglobeandmail.com.

Dodávka zastavila až po 3 kilometrech zběsilé jízdy. Alek Minassian se dal na útěk, ale brzy byl zadržen policií. Na policisty mířil zbraní a vyhrožoval jejím použitím. Vyzýval, aby jej policisté zastřelili. Na jejich výzvu však Minassian zbraň odhodil a bez dalšího odporu se vzdal. Jeho motivy jsou zatím nejasné. Nelze vyloučit ani terorismus. Zatím se však zdá, že to byl útok vyšinuté osoby.

O pachateli je zatím známo, že navštěvoval dříve školu pro žáky se speciálními požadavky a dnes studoval vysokou školu. Podle spolužáků to byl samotář. „Chodil po škole se svěšenou hlavou a s nikým nemluvil,“ tvrdí o něm jeden jeho bývalý spolužák. „Nebyl zrovna společenský, ale byl úplně neškodný,“ popisuje pro BBC další. Podle obou rozhodně neměl moc přátel. Dnes studoval na Seneca College. Škola se nachází v oblasti útoku.

Kanadský premiér Justin Trudeau vyjádřil soustrast pozůstalým a zraněným popřál brzké uzdravení. „Naše srdce jsou s vámi,“ napsal na svém twitterovém účtu. Do Kanady zatím přichází vyjádření soustrasti z celého světa. Jako první svoji účast a lítost nad činem vyjádřil Bílý dům.  

Související

Alek Minassian

Šílený řidič dodávky v Torontu zabíjel hlavně ženy

Toronto - Řidič dodávky, který v pondělí najížděl do chodců v kanadském Torontu, si za oběti vybíral hlavně ženy. Mezi mrtvými je osm žen a dva muži, nejmladší oběti bylo 22 let a nejstarší 94. Oznámil to v pátek hlavní koroner kanadské provincie Ontario, který představil jména všech obětí útoku, jehož se dopustil pětadvacetiletý Alek Minassian. Několik mrtvých je z Jižní Koreje. Informovala o tom televize CBC.
Terorismus, ilustrační foto

Jak se bránit před útoky autem? Evropa přišla s receptem na bezpečí

Toronto - Nedávné tragické události z kanadského Toronta opět ukázaly, že vražedné útoky za pomocí automobilů jsou čím dál častějším jevem. Jejich provedení je totiž snadné a pachatel si k nim nepotřebuje opatřovat žádnou zbraň, zbraní se stane jeho automobil. A právě proto je obrana proti takovým útokům složitá. Některá světová města ale přišla s receptem, jak ono riziko alespoň snížit.

Více souvisejících

Dodávka vjela do davu v Torontu (23.4.2018) Alek Minassian (útok v Torontu) Justin Trudeau Kanada

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 48 minutami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy