Maduro začal další mandát zostra. Režim dal zatknout 15 důstojníků

Caracas - Venezuelské úřady zatkly 15 vysoce postavených vojenských důstojníků. Uvedla to ve čtvrtek místní organizace na ochranu lidských práv Penal Forum. Znovuzvolený prezident Nicolás Maduro při slavnostním přijetí na ministerstvu obrany zatýkání potvrdil, ale neuvedl počet zadržených. Vyzval při té příležitosti armádu k loajalitě.

Důstojníci byli zatčeni v době kolem kritizovaných prezidentských voleb z minulé neděle. Ve venezuelských věznicích už je mnoho příslušníků armády obviněných ze spiknutí nebo dezerce.

Důstojníci, z nichž 14 jsou vysoce postavení poručíci a plukovníci, byli zatčeni mezi 17. a 21. květnem, tedy těsně před prezidentskými volbami, tvrdí Penal Forum. Stalo se tak poté, co příslušné úřady vyšetřovaly podezření ze spiknutí, tvrdí organizace.

Maduro, který ve čtvrtek hovořil na vojenské přehlídce, která se konala při příležitosti jeho znovuzvolení, vyzval armádu k loajalitě a potvrdil, že vůdcové údajného spiknutí byli zadrženi.

"Budou ozbrojené síly zrazovat venezuelský lid?" ptal se před stovkami nastoupených vojáků. "Požaduji od ozbrojených sil naprostou oddanost, naprostou věrnost ústavě," prohlásil levicový autoritářský prezident.

Ministerstvo obrany k zatýkání neuvedlo žádné podrobnosti. Devět důstojníků se patrně v pondělí objevilo před soudem v Caracasu a bylo obviněno z vojenské vzpoury, velezrady či provinění vůči vojenským pravidlům chování, řekl šéf organizace Penal Forum Alfredo Romero. Dalších šest důstojníků se má údajně objevit před soudem později.

Související

Maduro, Nicolas

Venezuelská vláda přidala důstojníkům, budou brát až 17 dolarů měsíčně

Venezuelská vláda zvýšila tento měsíc platy armádním důstojníkům, generálmajor tak bude brát měsíčně v přepočtu zhruba 17 dolarů (asi 380 Kč) a například podplukovník 13 dolarů, uvedl deník El Nuevo Herald. A ač je tato částka mnohem vyšší než měsíční příjem obyčejného Venezuelana, stále je plat symbolický a na živobytí nestačí.
Nicolas Maduro

Pokus o převrat ve Venezuele ztroskotal

Ve Venezuele zatkli armádního důstojníka, který zřejmě chystal převrat proti autoritářské vládě prezidenta Nicoláse Madura. Kapitán Dimas Murillo plánoval přepadnout velký sklad se zbraněmi a poté osvobodit politické vězně z armádní věznice Ramo Verde v Caracasu. Informoval o tom dnes opoziční deník El Nacional. Venezuelská vláda událost zatím nekomentovala.

Více souvisejících

armáda Venezuela Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy