Maduro dostal 18 let vězení, trest si má odpykat v káznici u Caracasu

Bogotá - V Kolumbii se konal symbolický proces s venezuelským prezidentem. Nicolás Maduro, který přivedl svou zemi na ekonomické dno, dostal za korupci a praní špinavých peněz 18 let vězení.

Verdikt vyneslo více než 20 soudců, kteří opustili Venezuelu poté, co Madurova socialistická vláda odmítla uznat jejich jmenování do nejvyššího soudu. Do úřadu je loni dosadil opozicí ovládaný parlament. Maduro by si podle soudců měl odpykat 18 let a tři měsíce ve věznici poblíž Caracasu, kde jsou nyní vězněni někteří opoziční vůdci. Prezident by měl také zaplatit pokutu ve výši 25 milionů dolarů.

Odvolaná venezuelská generální prokurátorka Luisa Ortegová během symbolického procesu obvinila prezidenta z toho, že od brazilské ropné společnosti Odebrecht přijal úplatek. 

Loni pronikla na veřejnost nahrávka, na níž zástupce firmy Odebrecht tvrdí, že si Madurův poradce řekl o 50 milionů dolarů na financování jeho prezidentské kampaně. Firma prý nakonec vyplatil 35 milionů dolarů výměnou za zvýhodnění vlastních zakázek. Maduro obvinění popírá.

Ačkoliv rozsudek není ve Venezuele pravomocný, soudci se podobnými procesy snaží přivolat mezinárodní pozornost ke krizi v této latinskoamerické zemi, uvádí agentura AP.

Související

Nicolas Maduro

Maduro je připraven normalizovat vztahy Venezuely s USA

Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro uvedl, že je připraven pracovat na normalizaci vztahů se Spojenými státy. Informovala o tom agentura AFP. Maduro přerušil vztahy s Washingtonem v roce 2019, když administrativa tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa uznala opozičního politika Juana Guaidóa za prozatímního prezidenta Venezuely.
Maduro, Nicolas

Maduro se v Egyptě účastní klimatické konference, hovořil i s Macronem

Konference OSN o změnách klimatu v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch se účastní i venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro, který podle agentury Europa Press akce využívá k rehabilitaci své osoby na mezinárodní scéně. Rukou si na chodbě potřásl i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, s nímž asi dvě minuty pohovořil o budoucí spolupráci.

Více souvisejících

Nicolas Maduro Venezuela Kolumbie Luisa Ortegová Korupce Odebrecht

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy