Blíží se nová světová válka? Historička upozornila na závažnou paralelu

NÁZOR - Před sto lety, v jedenáct hodin, jedenáctý den jedenáctého měsíce v roce, skončila první světová válka, připomíná v komentáři pro server CNN historička Ruth Ben-Ghiatová. Profesorka z New York University konstatuje, že život již nikdy nebyl jeko dřív pro více než 65 milionů lidí a tři desítky zemí, jež se do zapojily do bojů, stejně jako pro civilisty, kteří si prošli první totální válku v dějinách lidstva.

Válka mrzačila nejen těla, ale i mysl

Během první světové války se rozpadly čtyři velké říše, poukazuje historička. Dodává, že šlo o otomanské Turecko, habsburské Rakousko-Uhersko, hohenzollernské Německo a romanovské Rusko, přičemž revoluce v poslední uvedené zemi v letech 1917 a 1921 zažehla třicetiletou "evropskou občanskou válku" mezi levicí a pravicí.

Z válečného popela se také zrodily nové státy, připomíná profesorka. Doplňuje, že šlo například o Rakousko, Maďarsko, Jugoslávii a Polsko.    

Z víru války vzešli i moderní vládci pevné ruky, stejně jako fašistické a komunistické politické systémy, které formovali, konstatuje Ben-Ghiatová. Vysvětluje, že válka mrzačila nejen těla, ale i lidskou mysl, jelikož dopady tak masového násilí byly nejen fyzické, ale též psychologické.

"První světová válka byla prvním masovým (ozbrojeným) konfliktem mezi průmyslovými zeměmi a převrátila způsob, jakým byly války vedeny a pojímány," pokračuje odbornice. Podotýká, že zbraně, které se během války objevily - ponorky, kulomety, jedovaté plyny, granáty, tanky a další - se staly součástí armádních arzenálů, stejně jako letectvo a strategické bombardování.

Jako bezmezná laboratoř vojenské, vědecké a politické transformace válka přivedla na svět mnoho vizionářů, uvádí profesorka. Ti podle ní věřili, že z válečného popela může vyrůst lepší společnost, ať již prostřednictvím přizpůsobení demokracie novému poselství války, či odmítnutím demokracie jako jakéhosi neúspěšného experimentu.

První světová válka ve skutečnosti vedla k emancipaci mnohých, zdůrazňuje historička. Podotýká však, že konflikt zároveň vytvořil podmínky pro vzestup fašistického hnutí, které odmítalo svobodu, šířilo nenávist a o dvacet let později přineslo další světovou válku.

Nebuďme náměsíční  

Při letošním stoletém výročí uzavření příměří je podle Ben-Ghiatové vhodné ohlédnout se za názory na dědictví první světové války a podívat se na to, jakým způsobem tento obří ozbrojený konflikt i dnes ovlivňuje naše životy.   

"Pokrok v protetice, debaty o kolektivní vině a ženách vykonávajících 'mužské' práce, používání chemických zbraní a myšlenka, že slovy nikdy nelze vyjádřit hrůzy války, to vše vychází ze zkušenosti oněch čtyř složitých a navazujících let (1914-1918, pozn. redaktora)," zdůrazňuje profesorka.

Od roku 2014, kdy si svět připomenul stoleté výročí od vypuknutí první světové války, se dramaticky proměnila, konstatuje odbornice. Varuje, že v Evropě mnoho krajně pravicových politiků napodobuje taktiku a rétoriku nejhoršího dědictví této války, diktátorů.

Ve Spojených státech zase vládne prezident, který opakovaně ukazuje svůj obdiv vůči autoritářům, kritizuje akademička. Deklaruje, že dnes, víc než kdy dříve, může historie ukázat cestu.

Abychom snížili riziko, že budeme pouhými "náměsíčníky", jak zní název studie australského, ve Velké Británii působícího historika Christophera Clarka o politických elitách, které způsobily první světovou válku, musíme si podle Ben-Ghiatové uvědomit následující: "Jedinci, kteří byli tak zakořenění ve svých pozicích a byli natolik přesvědčení o své neomylnosti, neviděli, co se blíží, než bylo příliš pozdě," uzavírá akademička.    

Související

Více souvisejících

I. světová válka USA (Spojené státy americké) Donald Trump

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy