Vyhazov z práce nebo sebevražda? Sociální sítě ničí životy i kariéru

Komentář Petra Šulky – Celý svět byl nenápadně a rychle omotám sítí sociálních sítí. Pro mnohé je nepochybně zábavné sdílet názory a život s lidmi z druhého konce světa. Mnozí, vedle majitelů těchto sítí, zbohatli a stali se slavnými. V poslední době se však čím dál více množí případy, kdy sociální sítě a nevinná poznámka nebo foto na nich, ničí život a kariéry.

Na sociálních sítích je nepochybně krásné, že spojuje lidi, kteří mají společné zájmy, koníčky či si prostě sednou. Daleko horší je zpráva, že lze skrze ně spojit i hlupáky, chronické stěžovatele a permanentní aktivisty proti všemu. Často bývají výše jmenované fenomény sloučeny do jedné osobnosti. Tito lidé se pak celosvětově spojují a bojují proti tomu, co považují za temné zlo a strup na tváři světa.

Asi nejvíce s to za svůj „zločin „od mnoha uživatelů sociálních sítí vypil legendární britský fotbalista David Beckham. Co bývalý nejlepší fotbalista světa udělal tak strašného? Zveřejnil fotografii, na níž líbá svojí sedmiletou dceru Harper – považte, ta hrůza – na rty! Zděšení moralistů s přístupem na internet od Papuy – Nové Guiney přes sibiřskou Tundru až po planinu Nazsca bylo nezměrné. Vedle pobouření na síti, kdy božského Dejva někteří označili za pedofila a vyčinili mu, že jeho chování není normální. A někteří nejaktivnější na něj rovnou poslali udání na příslušné orgány.

Rozhřešení už dostala kauza režiséra filmu Strážci vesmíru Jamese Gunna. Ten poměrně oplzle komentoval na twitteru různé události svého života. Po shlédnutí filmu The Expandables se Silvestrem Stallonem v hlavní roli, byl prý tak plný testosteronu, že chtěl znásilnit chlapečka, co seděl v řadě před ním nebo se prý jednou omylem dostal na sjezd organizace NAMBLA, tedy organizace, která sdružuje pedofily, kde získal mnoho přátel se společnými zájmy.

Přesto, že mnohé twetty byly z roku 2009 a Gunn se opakovaně omluvil, firma Disney, které patří i Marvel, pro který režisér točil, byla nekompromisní. Gunn dostal na hodinu, po minibouři na internetu padáka. Nepomohla ani další minibouře, která chtěla Gunna zpět, a na které se podíleli i populární herci. Jak se zdá Gunnův případ skončil happyendem. Režisér přestoupil do studia Warner Brothers, které tak vysoké morální požadavky nemá, a produkuje konkurenční komiksové filmy DC, jejichž kvalita je zatím sporná.

Sám Disney má ovšem máslo na hlavě. Zábavní gigant je totiž v minovém poli, do kterého se dostal sám. Je totiž kritizován za to, že se ve filmech pod značkou Marvel objevuje málo etnických a sexuálních menšin a děti se neučí toleranci a diverzitě. To napříště Disney slíbil napravit. Mezitím se provalilo, že letošní kasovní hit Black Panther, o černošském superhrdinovi z vysoce rozvinuté africké země, kde hrají především černošští herci, a který byl kvůli tomu vyzdvihován do nebes, stejná vysoce pokroková firma Disney nechala důkladně vystříhat a přetočit. Důvod? Dvě ženské postavy totiž měly být lesbičky Podle interního dokumentu, který firmě Myšáka Mickeyho unikl, sociologické výzkumy totiž ukázaly, že Afroameričané nemají homosexuály moc rádi a studio nechtělo riskovat.      

Příklad Gunna je však pro mnohé varující a mnozí již stahují kalhoty, i když brod a aktivisté jsou hodně daleko. Herec a komik Kevin Hart se zdál být dokonalým adeptem na moderování legendárních filmových Oscarů. Afroameričan, a navíc i vtipný. Navíc přiznal, že některá dnes zakázaná slůvka, která kdysi použil, by dnes již ani omylem nepoužil a stydí se za sebe. Proto všechny překvapilo, že Hart provedl autodafé a moderování obrovské show bez boje vzdal. Na jeho twitteru se totiž zjevili aktivisté, kteří vyšťárali, že před více než deseti lety dělal homofobní vtipy. Akademie nyní hledá rasově a genderově vyváženého kandidáta na moderování, který nikdy neudělal urážlivý vtip. Zdá se však, že svatí na světě došli.

Pokud si myslíte, že pěst dobrodějů ze sociálních dopadá jen a pouze na celebrity a slavné, jste na omylu. O tom se mohli v poslední době přesvědčit policisté z jedné stanice v Minneapolis. Ti si na své policejní stanici ozdobili vánoční stromeček. Vedle tradičních ozdob k jeho okrášlení použili i typicky policejní rekvizity. Na stromečku se objevila pouta, malý pendrek, policejní páska, ale i věci typické pro vězení jako malá lahvička alkoholu, cigarety nebo nudlová polévka a chřupky, což jsou v amerických věznicích oblíbená platidla. Většině populace by to přišlo vtipné a zbytek by nad tím mávl rukou. Ovšem ne tak pro aktivisty. Ty označili stromeček za rasistický, dehonestující a narušující vztahy s komunitou. Starosta Minneapolis Jacob Frey nelenil a velitele stanice a jeho zástupce odvolal a další dva policisté se ocitli na placené dovolené. Pokud budou propuštěni, již dali najevo, že budou město žalovat.  

Často je slyšet přirovnání, že sociální sítě jsou něco jako hospoda, ve které si můžete vyprávět s lidmi o čem chcete. To rozhodně není pravda. Pokud jste v hospodě projevil názor, který se nehodí dostanete – někdy i ručně – na srozuměnou názor od oponenta. Nikdo vás ovšem necenzuruje. Práskači a konfidenti byli všeobecně známí a když se v hospodě objevil někdo cizí, tak se do ostřejších debat a kontroverzí nezabrušovalo. To dnes už neplatí. Síťovému aktivistovi stačí kliknout na příslušné tlačítko a kampaň nebo i vyšetřování se může rozjet. Nejlepší rada, jak se něčemu podobnému vyhnout, je nemít účet na sociálních sítích. I polibek dceři totiž může být použit proti vám.     

Související

Princ William se svou rodinou

O princezně Kate psali dezinformátoři najatí Kremlem, píše CNN

Včera uplynul týden od chvíle, kdy se svět dozvěděl pravdu o zdravotním stavu princezny Kate. Manželka následníka britského trůnu odhalila, že má rakovinu. Do té doby se na sociálních sítích šířily nejrůznější spekulace, teorie i konspirace. Podle nejnovějších zjištění v tom měli prsty i Rusové. 

Více souvisejících

sociální sítě studio Disney Marvel Studios James Gunn David Beckham

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 3 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 4 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 14 hodinami

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Návrat sloního muže, brutálního Medvídka Pú a portrét frontmana Olympicu

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina opanují horory a komedie.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy