Svoboda projevu dostává na frak? Vypukla epidemie dezinformací, zní z USA

Svobodná a nespoutaná média byla dlouho trnem v oku autoritářským vládcům, ale ani George Orwell zřejmě nepředpokládal, že část těch nejméně vybíravých útoků na svobodu tisku bude jednoho dne vedena demokraticky zvolenými vládami, deklaruje editorial serveru New York Times. Vlivný deník v něm připomíná některé nedávné události v této oblasti.

Neliberální kumpáni

Minulý týden byla z daňových úniků obviněna Maria Ressaová, zakladatelka internetového zpravodajského portálu kritického vůči vládě filipínského prezidenta Rodriga Duterteho, poté, co obdržela Mezinárodní cenu svobody tisku od Výboru na ochranu novinářů, poukazuje editorial. Dodává, že Duterte dlouho šikanoval nejen Ressaovou a její start-up Rappler, ale také další nezávislá média kritická k jeho vražednému tažení proti dealerům a uživatelům drog.

Na jedné z tiskových konferencí Duterte varoval redaktora Rappleru, aby se navracel do svého domovského města Devao City, protože by se mu "mohlo něco stát", připomíná newyorský server. Dodává, že ve městě sídlí nejdivočejší jednotka civilní stráže, známá jako Devao Death Squad.    

Týden předtím byly více než čtyři stovky maďarských zpravodajských médií, včetně hlavních online deníků a veškerých regionálních deníků, "darovány" nadaci řízené spojenci premiéra Viktora Orbána, poukazuje New York Times. Připomíná, že většinu vlastníků těchto médií tvořili oligarchové loajální Orbánovi, kteří předtím média systematicky zkupovali. V Polsku sice vládnoucí nacionalistické straně Právo a spravedlnost zabránila v napodobení Maďarska občanská společnost, ale i tak se tamní veřejnoprávní vysílání změnilo v ideologickou hlásnou troubu, smutní prestižní server.

"Nechvalně známá státem nařízená vražda Džamála Chášukdžího, sloupkaře (listu) Washington Post a kritika saúdského korunního prince, je případem sama pro sebe a Saúdská Arábie rozhodně není demokracií, ať již neliberální či jakoukoliv jinou," pokračuje americký deník. Deklaruje, že americký prezident Donald Trump, lídr vůdčí světové demokracie, si ovšem přisadil ke svým výpadům vůči tisku, když odmítl monarchii a prince Mohammeda bin Salmána kritizovat, navzdory důkazům, že mocný dědic trůnu musel za touto příšernou popravou stát.

Trumpovy útoky na tisk zahrnují tradiční snižování jakýchkoliv vůči jeho osobě kritických reportáží coby "fake news" a zapálené líčení zpravodajských médií coby "nepřátel lidu", připomíná prestižní server. Dodává, že Trumpův pokus odebrat akreditaci na tiskové konference Bílého domu reportérovi CNN Jimu Acostovi pod směšnou záminkou, že údajně "šahal" na stážistku v Bílém domě, sice není stejně závažný jako kroky jiných autoritářských bojovníků s tiskem - akreditace byla soudně obnovena na základě prvního ústavního dodatku -, ale prezidentovo pohrdání fakty, nestydatost a neschopnost spolknout kritiku těší ostatní "neliberální kumpány".

Dobrá zpráva     

Snad nejvášnivěji se o vraždě Chášukdžího psalo v Turecku, kde byl tento novinář zabit, soudí vlivný deník. Konstatuje, že ačkoliv turecký expremiér Ahmet Davutoğlu označil vraždu za "test celého světa v otázce svobody projevu", Turecko pod stávajícím prezidentem Recepem Tayyipem Erdoğanem drží prvenství v počtu uvězněných novinářů.

"Nárůst demokraticky zvolených politiků, kteří se snaží podřídit média svým vznikajícím kultům osobnosti v kombinaci s mistry-veterány represí, jakými jsou Čína či Rusko, komplikuje život poctivým novinářům a zpravodajským médiím," pokračuje New York Times. Dodává, že časy se mění i z pohledu starých profesionálů, jelikož v době, kdy bylo zpravodajství tištěné, případně vysílané televizí a rozhlasem, autoritářské mocnosti jako SSSR  a jejich ideologičtí následovníci jednoduše taková média ovládli, cenzurovali a perzekvovali každého, kdo si stěžoval.

Tyto metody byly krutě efektivní, ale zároveň vedly k neoficiálnímu zpravodajství s pověstí zakázaného ovoce, připomíná americký server. Vysvětluje, že nové informační technologie - internet, sociální sítě a kamery v chytrých telefonech - měly cenzuru překonat, což se i stalo, ale zároveň vyzbrojily autoritáře možností zpochybňovat důvěryhodnost poctivého zpravodajství, jelikož se šíří i skutečné "fake news" a "alternativní fakta".  

Ressaová a její kolegové si při zakládání Raplleru v roce 2012 mysleli, že využijí internet, aby dali hlas bezmocným, ale místo toho se kyberprostor na Filipínách stal platformou pro hrozby a klamy Duterteho, a tak většina aktivit Reppleru nyní směřuje k odhalování podobných lží prezidenta a jeho spojenců na Facebooku, který je v zemi zdrojem prakticky všech internetových zpráv, konstatuje editorial. Obává se, že jde o ztracenou bitvu, jelikož fake news na Filipínách zakořenily natolik, že jeden z manažerů Facebooku označil zemi za primární zdroj světové dezinformační epidemie.

"A přesto Ressaová dále bojuje, stejně jako reportéři po světě odhalující zneužívání moci, lži a falešné zprávy," konstatuje newyorský deník. To považuje za dobrou zprávu.

Související

Více souvisejících

Svoboda médií USA (Spojené státy americké) Donald Trump Filipíny fake news

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy