Ohromná ropná katastrofa o níž jste neslyšeli. Již 14 let se nedaří únik zkrotit

V Mexickém zálivu už 14 let uniká z poškozeného vrtu ropa do oceánu. Situaci se nedaří stabilizovat a podle odborníků by mohla ropa do vody proudit i dalších 100 let. Již nyní se přitom podle některých odhadů jedná o jeden z nejhorších úniků v dějinách USA.

V roce 2004 zasáhl Mexický záliv hurikán Ivan, který způsobil sesuv části mořského dna. Následkem toho se převrhla vrtná plošina patřící společnosti Taylor Energy a byly poškozeny ropné studny, ze kterých začala do oceánu volně vytékat ropa. Místo, na kterém ropná plošina stála, leží asi 20 kilometrů od pobřeží Louisiany.

Jak informuje deník The Guardian, denně z poškozeného vrtu unikne 300 až 700 barelů ropy. Za 14 let to odpovídá 1,5 až 3,5 milionům barelů. Při nejhorší takové katastrofě v dějinách Spojených států amerických, potopení plošiny Deepwater Horizont společnosti BP v roce 2010, přitom do oceánu uniklo množství ropy odpovídající zhruba 4 milionům barelů. Taylor Energy údajně není schopná situaci stabilizovat a odborníci odhadují, že může ropa do vody tryskat další desítky let.

Společnost Taylor Energy se brání, že již zaplombovala 9 z 28 ropných studní, které byly postiženy. Navíc jsou prý zavaleny pod třiceti metrovou vrstvou bahna, kterou sesuv způsobil. „Nafouknuté údaje naprosto neodpovídají vědeckým poznatkům světových odborníků, včetně některých, na jejichž analýzu se jindy vláda spoléhá,“ cituje deník Washington Post mluvčí Taylor Energy.

Ministerstvo spravedlnosti vychází z analýzy Oscara Garcii-Pineda, který se specializuje na poradenství v případě ropných úniků. Dřívější odhady rozsahu katastrofy podle něj skutečně nebyly věrohodné, ve skutečnosti totiž byly příliš nízké. „Máme mnoho důkazů, které potvrzují že tyto zprávy … neodpovídaly skutečnosti,“ říká Pineda pro Washington Post. Původní odhady udávaly, že denně uniká „pouhých“ 0 až 50 barelů.

Na fakt, že ropa z vrtů nadále uniká, se přišlo náhodou. Organizace, které se zabývají ochranou životního prostředí totiž monitorovaly důsledky ekologické krize způsobené potopením Deepwater Horizont. Přitom narazily na ropné skvrny, které pocházely z jiného zdroje. „Bylo to tam celou dobu, déle než únik BP,“ řekl zakladatel a prezident společnosti SkyTruth. Ta využívá k monitorování úniků satelitní snímkování a pomohla na problém upozornit.

Federální vláda dala v říjnu firmě Taylor Energy ultimátum, aby situaci vyřešila. Pokud nebude únik zastaven a ropa z vody odstraněna, bude společnost pokutována 40 000 dolarů za každý další den. Ta se však brání právní žalobou, ve které se domáhá navrácení zhruba 400 milionů dolarů. Peníze prý již Taylor Energy zaplatila do fondu, ze kterého byly dosavadní pokusy o vyřešení situace financovány.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) ropa British Petroleum Atlantický oceán Washington, D.C., USA

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Aktualizováno před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy