Sonda překonala hranici známého vesmíru, proletí okolo záhadného objektu

Sonda New Horizons proletí na Nový rok v blízkosti záhadného objektu nazvaného vědci „Ultima Thule“. Vesmírné těleso se nachází ve vzdálenosti zhruba 6,43 miliard kilometrů od Slunce a stane se tedy vůbec nejvzdálenějším planetárním objektem ve vesmíru, který lidstvo prozkoumá.

Výraz Thule ve staré řečtině odkazoval na nejsevernější ostrov ve známém světě. Latinský výraz ultima zase můžeme v této souvislosti přeložit jako nejvzdálenější. Význam slovního spojení „Ultima Thule“ pak můžeme chápat jako „za hranicemi známého světa“. Tým NASA tak pojmenoval vesmírný objekt v Kuiperově pásu, který nese oficiální označení „2014 MU69“.

Sonda New Horizons byla vypuštěna v lednu 2006. O rok později proletěla kolem Jupiteru a v roce 2015 minula Pluto. Nyní se blíží do zatím téměř neprobádané části vesmíru, Kuiperova pásu. V tom se podle deníku Huffington Post nacházejí miliony ledových těles.

Vědci věří, že se jedná o pozůstatek z doby, kdy se zhruba před 4,5 miliardami let formovala naše sluneční soustava. Předpokládají, že se od té doby příliš nezměnil, a proto by průzkum oblasti mohl přinést nové poznatky.

„Je to nejstarší pozůstatek sluneční soustavy, který jsme kdy studovali,“ řekl pro National Geographic Marc Buie, který je součástí týmu New Horizons.

Podle Alana Sterna, vedoucího týmu, vědci pořádně netuší, co mohou od průletu čekat. „Až proletíme kolem Ultimy, budeme mít možnost nahlédnout, jak věci vypadaly na počátku. To je něco naprosto neznámého a neprozkoumaného.“

New Horizons by měla kolem objektu proletět rychlostí větší než 50 000 kilometrů za hodinu. Dostane se přitom na vzdálenost asi 3 500 kilometrů. To je více jak třikrát blíž, než byl nejtěsnější průlet kolem Pluta. Vědci doufají, že se jim podaří získat kvalitní fotky a další informace. Z nich by mohli zjistit, jak vypadá povrch tělesa, jakou má teplotu nebo zda má nějakou atmosféru. (Ultima Thule je objekt velikostí přibližně odpovídající rozloze New Yorku).

Není však úplně jisté, že vědcům z NASA záměr podaří. Kvalitu fotek může ovlivnit mnoho faktorů a podle odborníků je také možné, že se objekt vůbec nepodaří vyfotit. „Může se nám to podařit, a také nemusí,“ řekl Stern. I pokud by sonda všechna data získala, bude trvat další rok, než je všechna pošle zpátky na Zemi. Zájemci mohou odpočet a aktuální informace sledovat na webových stránkách mise.

Související

Více souvisejících

NASA sonda New Horizons vesmir USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy