Reprezentuje Kongres skutečně americký lid? Průzkum ukázal zajímavé skutečnosti

Americký Kongres by měl reprezentovat rozmanité skupiny amerického obyvatelstva. Při pohledu na jeho složení se ale ukáže, že některé minoritnější skupiny v něm mají početnější zastoupení než jiné, zatímco ty majoritnější nemají. Vyplynulo to z průzkumu náboženských příslušností Kongresu provedeného výzkumnou společností Pew Research Center.

V listopadu si Američané zvolili v tzv. průběžných volbách (midterm elections) nové složení obou komor Kongresu – Sněmovny reprezentantů a Senátu. Vítězství Demokratů v Sněmovně reprezentantů, do které se poprvé dostaly dvě muslimky, učinilo Sněmovnu reprezentantů i Kongres celkově více nábožensky diverzifikovanými, odhaluje výzkumná agentura Pew Research Center.

Počet křesťanů v Kongresu se snížil o 3% v porovnání s jeho předchozím stavem. Nicméně, křesťané stále dominantně převažují jako majoritní náboženství v obou jeho komorách. 471 (88% podíl) členů současného, sto šestnáctého Kongresu jsou křesťané (u předchozí, sto patnáctého byl podíl dokonce 91%).

Kromě křesťanské víry se 34 členů Kongresu řadí k judaismu (6,4% ), 3 se řadí k islámu (0,6%), 3 k hinduismu (0,6%), 2 k buddhismu (0,2%), 2 k unitářům (2%) a jeden neřadí k žádnému vyznání (0,2%). 18 členů odmítlo vypovědět či nevědělo (3,4%).

Samotné křesťanské členy lze ještě rozdělit na další větve. V Kongresu mají majoritu protestanti (293 – 55,4%), velká část jich nicméně neuvedla přesně, jaké jsou víry (80-15%). Nejsilnější protestantskou denominací jsou v Kongresu baptisté (72% - 13,5%). Velmi silné zastoupení v Kongresu mají katolíci (163 - 30,5%), naopak poměrně slabé je zastoupení ortodoxních křesťanů (5-0,9%), které přeskočili i mormoni (10 - 1,9%).

Kongres vs. americká veřejnost

Některá náboženství jsou zastoupena v americkém Kongresu výrazně více než by odpovídalo jejich podílu mezi americkou veřejností, některá výrazně méně. Protestanti bez jasné příslušnosti mají v Kongresu 15%, zatímco mezi americkou veřejností mají jen 5% podíl.  Naopak ti, co se nehlásí k žádnému náboženství mají v Kongresu skutečně jen minimální, takřka nulové zastoupení  – v americké společnosti tvoří jejich podíl okolo 23% v Kongresu jen 0,2%.

Náboženská příslušnost a stranická příslušnost se značně překrývají. Zatímco Republikáni jsou převážně protestantského vyznání (136 proti 97), Demokraté bývají spíše katolického vyznání (87 proti 54). Takřka všechna ostatní náboženství náleží k Demokratům, včetně ortodoxních křesťanů (3 proti 2) a judaistů (24 proti 2). Jedinou výjimkou jsou Mormoni, kteří patří převážně do Republikánského tábora (5 proti 1). Nábožensky nezařazený člen Kongresu je též Demokrat.

U obou politických stran mají protestanti výrazně vyšší podíl než jaký mají u americké veřejnosti. 54% Američanů, kteří volí Demokraty a s nimi spojené kandidáty, se hlásí k protestantům – v případě členů Kongresu je to 78%. 99% republikánských členů Kongresu jsou protestanti, takto se identifikuje 82% Američanů volících Republikány a na ně navázané kandidáty.

Co se týče dolní a horní komory Kongresu, v obou mají protestanti výraznou většinu – 54% podíl v Sněmovně reprezentantů a 60% v Senátu. Katolíci mají výrazně vyšší zastoupení v Sněmovně reprezentantů (32%) než v Senátu (22%).

Naopak ti, co se hlásí k judaismu, jsou více zastoupeni v Senátu (8%) než v Sněmovně reprezentantů (6%). Muslimové a hinduisté jsou zastoupeni jen v Sněmovně reprezentantů, buddhisté mají po jednom člověku v obou komorách. Jeden senátor je nábožensky nezařazen.

Související

Americký předseda sněmovny Mike Johnson mluví k tisku poté, co sněmovna schválila velký balíček pomoci pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan a také hlasovala pro zákaz TikTok v Kapitolu (Washington D.C., 20. dubna 2024).

USA poskytnou další vojenskou pomoc Kyjevu. Díky, Ameriko, reagoval Zelenskyj

Spojené státy americké nejspíš poskytnou další vojenskou pomoc Ukrajině, která přes dva roky čelí ruské agresi. Sněmovna reprezentantů v sobotu schválila balík v hodnotě 61 miliard dolarů. Schválení pomoci předcházely měsíce sporů mezi demokraty a republikány. Návrh čeká ještě projednání v Senátu, kde by měl hladce projít. 

Více souvisejících

Kongres USA USA (Spojené státy americké) Náboženství křesťanství

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy