Co trápí americké zpravodajské služby? Klíčová zpráva varuje před demoktratizací

Office of the Director of National Inteligence (ODNI), ústřední zpravodajský orgán USA, vydal svou National Inteligence Strategy (Národní zpravodajská strategie) pro rok 2019. V 36 stránkové zprávě uvádí hlavní hrozby, kterými USA budou tento rok čelit. Nepřekvapivě to jsou Rusko a Čína, zpráva avšak též varuje před demokratizací vesmíru a technologie, hroucením mezinárodního řádu a příklonem mnoha států k izolaci.

ODNI  vydává zprávu stanovující strategické priority pro 17 národních zpravodajských organizací každé čtyři roky. Ta poslední byla vydána v roce 2014. Jejím oficiálním cílem je  pomoci politikům, aby činily „informovaná rozhodnutí v národních bezpečnostních otázkách“.

Zpráva tvrdí, že se Rusko pokusí „posílit svůj vliv a pravomoci“, což „může být v rozporu s cíli a prioritami USA ve vícero regionech“. Televizní stanice ABC news uvádí, že jeden vyšší představitel ODNI sdělil při představení zprávy reportérům, že Rusko se pokouší o vybudován kapacit ohrožujících USA s „elánem a energií“ neviděných od počátku studené války.

Od Číny se dle dokumentu dá očekávat modernizace její armády a snahy o zachování její „ekonomické a teritoriální převahy v Pacifiku a jinde“. Zpráva nicméně vyjadřuje jistý optimismus, co se týče spolupráce s Čínou, alespoň v oblastech „vzájemného zájmu“ jako jsou např. nukleární a balistické raketové programy KLDR.

Agentura Bloomberg podotýká, že současná zpráva v porovnání s tou z roku 2014, nezmiňovala vesmír jako oblast důležitého strategického zájmu. Současná zpráva upozorňuje na vzrůstající vojenské schopnosti Ruska a Číny v této oblasti, zvláště co se týče vývoje protisatelitních zbraní „jako  prostředku ke snížení americké vojenské účinnosti a celkové bezpečnosti“.

„Demokratizace vesmíru představuje pro Spojené státy významné výzvy" stojí ve zprávě. ODNI taktéž hovoří o nebezpečí demokratizace technologie, zvláště pak komunikační technologie, vedoucí k posilování nestátních aktérů, schopných je využít k destabilizaci zemí.

ABC news uvádí, že dle jednoho představitele ODNI je jedním z největších důvodů k obavám možnost spolupráce řady protivníků USA tam, kde se jejich vůči Spojeným státům nepřátelské zájmy protínají. Představitel nicméně nesdělil konkrétní příklady takové spolupráce.

V porovnání s rokem 2014 též zpráva výrazně upozorňuje na nebezpečí plynoucí z rozkladu mezinárodního řádu ustanoveného po druhé světové válce. Podle zprávy Spojené státy „čelí stále komplexnějšímu a nejistému světu, v němž se vyskytují stále „různorodější“ a „propojenější hrozby.“

Tradiční protivníci dle zprávy budou využívat „oslabení mezinárodního pořádku po skončení druhé světové války a dominance západních demokratických ideálů, rostoucí izolacionistických tendencí na Západě a posunů v globální ekonomice " k získání vlivu, varuje ODNI.

Tyto slova se zdají přímo mířit na politiku současného amerického prezidenta Donalda Trumpa, vyznačující se stahováním a kritikou řady mezinárodních institucí a závazků. Jeden představitel ODNI na zjevnou otázku, zda-li zpráva kritizuje Trumpa, odvětil, že práce v zpravodajské službě je „velkou radostí“ z toho hlediska, že služby nediktují politikům, co mají dělat, jen jim poskytují informace, uvádí ABC news.  

Jiným náznakem jisté rezistence zpravodajské komunity vůči Trumpovi je dle ABC news nezvyklý důraz na transparentnost. Ředitel ODNI Dan Coats při představení zprávy řekl, že americká zpravodajská komunita musí udělat vše, co je v jejích silách, aby jí Američané důvěřovali. To znamená absolutní otevřenost. Daná zpráva je jediná, zdůrazňuje Coat, neexistuje jakási alternativní, klasifikovaná verze s „tajným obsahem v ní pohřebným“.

Americké zpravodajské služby jsou za vlády Donalda Trumpa vystaveny nezvyklému tlaku. Trump jim mnohokrát vyslovil nedůvěru. Snaha vrchního zpravodajské orgánu být transparentní všemi dostupnými prostředky je nepochybně reakcí na tento spor otřásající tradičním americkým řádem věcí.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Rusko bezpečnostní služby Donald Trump Čína

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy