Vědci poprvé upravili DNA u myší tak, aby se geny šířily i na další generace

Američtí vědci úspěšně vyzkoušeli kontroverzní proceduru genetického inženýrství. Laboratorním myším byla upravena DNA tak, aby mohli přenášet modifikované geny na další generace. Metoda nazývaná „gene drive“ by teoreticky mohla sířit konkrétní geny v celé divoce žijící populaci.

Genové inženýrství je velice kontroverzní téma a pro metodu „gene drive“, kterou nyní vědci v USA poprvé úspěšně otestovali na savcích, to platí dvojnásob. Procedura teoreticky umožňuje přepsat genetický kód živočichů tak, aby byl v upravené formě nadále přenášen na jejich potomky.

Již dříve proběhly podobné pokusy u hmyzu, především u komárů. V jejich případě vědci doufají, že by mohly například vymýtit malárii. Předpokládají, že by přepsali genetický kód některých komárů, které by pak nechali rozšířit se v běžné populaci. Jeden z pokusů například učinil tyto přenašeče nebezpečných parazitů neplodnými. Další výzkum se soustředil na vytvoření komárů, kteří by byli vůči nákaze imunní, a nemohli tak malárii šířit.

Někteří výzkumníci nyní doufají, že by se genetické inženýrství dalo využít například k boji s invazivními druhy živočichů. Metoda však zůstává nadále velmi kontroverzním tématem. V roce 2016 americká Národní akademie věd varovala, že je potřeba mnoha výzkumů předtím, než bude teoreticky možné využít „gene drive“ ve volné přírodě.

Bioložka Kimberly Cooper z Kalifornské univerzity, která vedla zmiňovaný výzkum u myší, chtěla upravit jejich genetickou stavbu tak, aby se u zvířat objevovaly podobné mutace, jako u lidí. To by podle názoru vědkyně umožnilo dalším výzkumníkům lépe zkoumat a pochopit některé z nemocí, které lidstvo sužují.

Přestože se jejímu týmu nakonec podařilo šířit upravený gen prostřednictvím samiček, přiznává Cooper mnohé nedostatky. „Naše zjištění naznačují, že provést něco takového u myší je výrazně komplikovanější než v případě hmyzu, což nás vede k otázce, zda bude vůbec kdy tato metoda efektivně využitelná v divoké přírodě,“ cituje bioložku deník Guardian.

Vědcům se podařilo najít způsob, jak geneticky upravit myší embrya. Samičky tedy mohou nadále šířit tento upravený gen mnohem rychleji, než umožňují přírodní pravidla dědičnosti. U samců nicméně metoda nefungovala a vytvářela u nich mutace. Cooper vidí hlavní využití právě v dalším laboratorním výzkumu. Genetická stavba myší by mohla být upravena tak, aby nesla podobné „chyby“, které u lidí způsobují například rakovinu, cukrovku nebo artritidu.

Související

DNA

Vědci oznámili, že poprvé rozluštili kompletní lidský genom

V roce 2003 se vědci z Projektu lidského genomu (Human Genome Project) zapsali do dějin, když se jim podařilo přečíst 92 procent lidského genomu. Od té doby se téměř dvě desetiletí snažili rozluštit zbývajících osm procent. Nyní mezinárodní tým zhruba stovky výzkumníků představil kompletní lidský genom - je to poprvé, kdy byl sekvenován ve své úplnosti. Objev by mohl pomoci například v lékařství.

Více souvisejících

DNA bioinženýrství výzkum geneticky modifikované organizmy věda

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy