Pentagon má plán na zastavení severokorejských raket. Předpokládá porušení suverenity země

Ačkoliv americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čon-un spolu budou jednat ve Vietnamu ohledně denuklearizace KLDR, Pentagon stále chystá plány na zastavení balistických raket, které by KLDR mohlo vypustit na Jižní Koreu či další státy. Jedním z plánů je využít neviditelné stíhačky F-35, uvádí agentura Reuters.

Plán předpokládá neustálé kroužení neviditelných stíhaček F-35 v dosahu známých raketových základen v KLDR. Jakmile by KLDR vypustila raketu směrem k USA, rozvinuté senzory F-35 by ji zachytily. Stíhačka by následně vystřelila speciální vzduch-vzduch střelu, která by zničila raketu předtím, než by dosáhla atmosféry.

Pentagon chce testovat tento návrh prvně, protože využívá již existují vojenský hardware a může být tedy připraven k operaci dříve než jiné strategie, navíc za realitně nízkou cenu. Podle armádních představitelů může nicméně test odhalit, že je potřeba jiného nástroje, případně, že role F-35 bude pouze v detekování vypálených raket, nikoliv v jejich sestřelování.

Plánované využití F-35 však musí vyřešit několik podstatných překážek. Hlavním problémem je geografie. Odborníci oslovení Reuters upozorňují, že aby byla F-35 schopná objevit a zároveň zlikvidovat balistickou raketu, musí ji být poměrně blízko. Aby toho docílila, musela by se pohybovat v severokorejském vzdušném prostoru, což však z diplomatického hlediska je velice problematické, protože to narušuje suverenitu země.

Podle bývalého amerického generála Davida Deptula však právě proto Pentagon plánuje využít F-35 a ne jiné stíhačky. Díky své neviditelnosti se mohou dostat blíže raketové základně než ty, které jsou snadněji zachytitelné radary. Prostřednictvím F-35 tedy mohou USA tajně monitorovat raketové základny uvnitř severokorejského vzdušného prostoru.

Jinou strategií je využití dronů s připevněnými lasery, které by sestřelovaly rakety těsně po jejich odpálení, kdy jsou v takzvané startovací fázi (boost phase). Během této části letu je raketa nejvíce zranitelná, letí nejmenší rychlostí, je snadno zjistitelná senzory a neschopná se vyhnout střelám, jak se chystá na opuštění zemské atmosféry.

KLDR během let 2013 až 2017 uskutečnila více než 80 testů 10 různých raket – v průměru 16 testů raket za rok. Jen v roce 2017 provedla 20 testů sedmi typů raket, mimo jiné i dva úspěšné testy dvou odlišných raket dlouhého doletu, které mohou dosáhnout až 13 000 km vzdálené cíle – tedy mohou zasáhnout většinu USA.

Kim Čong-un v dubnu 2018 poměrně nečekaně ohlásil ukončení testů nukleárních a mezikontinentálních balistických raket. Jak však upozorňuje ve svém příspěvku pro blog The Union of Concerned Scientists David Wright, specialista na technické aspekty obranné kontroly a spoluředitel UCS Global Security Program, KLDR neřekla, že skončí s testováním raket středního a krátkého doletu, které mohou dosáhnout Jižní Koreji a Japonska.

Ačkoliv KLDR oficiálně neuskutečnila žádné testy raket během posledních 15 měsíců, svět včetně USA je stále spíše skeptický ohledně upřímnosti režimu. V listopadu 2018 odhalily satelitní snímky 13 tajných raketových základen, které KLDR nepřiznala.    

Související

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Pentagon USA (Spojené státy americké) raketa

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy