Trumpův bezpečnostního poradce Bolton je válečný štváč, prská KLDR

Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton je válečný štváč a jeho hodnocení, že Severní Korea nedávnými raketovými testy porušila rezoluce Rady bezpečnosti OSN, je nesprávné. V prohlášení to dnes podle agentury Reuters uvedlo severokorejské ministerstvo zahraničí. Pchjongjang má za to, že zkušebními odpaly raket krátkého doletu uplatňoval své právo na sebeobranu.

KLDR tyto rakety testovala 4. a 9. května a přerušila tak období bez odpalů, které začalo na sklonku roku 2017. Bolton v sobotu na začátku návštěvy Japonska novinářům řekl, že "není pochyb" o tom, že tím Severní Korea porušila rezoluce RB OSN. Podle Reuters to bylo poprvé, co některý z vysokých amerických činitelů označil nové severokorejské raketové testy za porušení rezolucí OSN.

"Bolton má výhrady vůči běžným vojenským cvičením... Požadovat, abychom zakázali veškeré odpaly s balistickými technologiemi bez ohledu na dolet, je totéž jako žádat, abychom se vzdali práva na sebeobranu," uvedl v prohlášení nejmenovaný mluvčí severokorejské diplomacie. "Nikdy jsme je neuznali a nikdy jsme nebyli vázáni takovými nezákonnými a podlými záležitostmi, které zcela popírají právo svrchované země na přežití a rozvoj," dodalo ministerstvo zahraničí v souvislosti s rezolucemi RB OSN.

"Bolton by neměl být nazýván bezpečnostním poradcem... ale poradcem pro ničení bezpečnosti, který ničí mír a bezpečnost," citovala dále z prohlášení agentura AP.

Komuniké zastihlo Boltona a amerického prezidenta Donalda Trumpa na státní návštěvě v Japonsku, kde se očekávají jednání s premiérem Šinzóem Abem mimo jiné o situaci na Korejském poloostrově. Trump v neděli řekl, že nedávné raketové testy KLDR jej neznepokojují. Prý nenarušují důvěru mezi ním a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, protože šlo o střely krátkého doletu. Japonská vláda ale podle Reuters sdílí Boltonův pohled.

Analytici uvádějí, že se KLDR nejnovějšími testy snaží vystupňovat tlak na Spojené státy po nezdaru únorového summitu Kima s Trumpem. Pchjongjang požaduje zrušení sankcí za své odzbrojovací kroky, které ale Spojené státy považují za nedostatečné. Bolton v sobotu uvedl, že sankce proti Pchjongjangu musí zůstat v platnosti.

Související

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) John Bolton USA (Spojené státy americké) OSN

Aktuálně se děje

před 35 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 1 hodinou

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno včera

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy