Biden představil své plány, chce více peněz pro americké školství

Demokratický uchazeč o prezidentské křeslo a bývalý viceprezident Joe Biden chce navýšit federální investice do škol v chudších oblastech, podpořit vznik školek a zvednout platy učitelům. Školní agenda se tak stala první zveřejněnou částí Bidenova politického programu před nadcházejícími stranickými primárkami, ve kterých se Biden utká s početným polem uchazečů o prezidentskou nominaci demokratů. Deník The New York Times poznamenal, že Biden nijak nevybočil ze svých umírněných názorů a do svého plánu nezahrnul žádné smělé představy některých svých rivalů.

Bidenova kampaň zveřejnila plán podpory vzdělání v úterý (v noci na dnešek) před večerním setkáním s představiteli vlivné odborové federace amerických učitelů. Podpora federace, která se kloní k demokratickým názorům, je mezi uchazeči o demokratickou prezidentskou nominaci tradičně velmi žádaná.

Biden zahájil kampaň na konci dubna, dosud ale nebyl ve svém politickém programu příliš konkrétní, naopak jeho konkurenti podle The New York Times předkládají jeden politický návrh za druhým. Řada demokratických uchazečů hovoří o radikálním navýšení financování školství.

Senátor Bernie Sanders, který je nejvážnějším Bidenovým rivalem, chce výrazně rozšířit dotování dopravy dětí do škol a navýšit roční platy učitelů na nejméně 60.000 dolarů (1,39 milionu korun). Této hranici se nyní blíží průměrný plat amerických učitelů, ti začínající si přitom v některých státech USA, například v Montaně či Missouri, vydělají za rok jen polovinu této sumy.

Senátorka Kamala Harrisová navrhla každému učiteli přidat ročně 13.500 dolarů, což by si v nadcházejících deseti letech vyžádalo 300 miliard dolarů (sedm bilionů korun). Finance na to si chce zajistit rozšířením dědické daně.

Biden navrhuje navýšit peníze určené pro financování škol v oblastech s nízkými příjmy. Tyto peníze by podle představ bývalého viceprezidenta musely školy použít především na zatraktivnění platových podmínek učitelů. Další peníze chce poslat školkám, aby zvýšil kapacitu pro vzdělávání tříletých a čtyřletých dětí a aby vyrovnal příjmy těchto institucí v chudších a bohatších oblastech. Chce rovněž pomoci učitelům ve splácení půjček, které si jako studenti vzali, aby si mohli zaplatit univerzitní vzdělání.

O prezidentskou nominaci demokratů se ke konci května podle webu volební komise ucházelo takřka 260 lidí. Za hlavní uchazeče ale média považují 24 z nich, neboť již v minulosti zastávali volený úřad, mají dostatečnou podporu tisku a jsou zahrnuti v průzkumech veřejného mínění. V sondážích je jasným favoritem Biden, který má v průměru podporu 35 procent dotazovaných. Se ztrátou až 20 procentních bodů následuje Sanders, za kterým další uchazeči rovněž výrazně zaostávají.

Související

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

Více souvisejících

Joe Biden USA (Spojené státy americké) prezidentská kampaň

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy