Útoky 11. září: Po 10 letech USA zveřejnily důkazy

Washington - Spojené státy zveřejnily důkazy proti pětici strůjců teroristických útoků na New York a Pentagon z 11. září 2001, informuje v neděli agentura AFP. Američtí žalobci shromáždili důkazy, které rekonstruují krok po kroku přípravu na atentáty.

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder předal případ odboru ministerstva obrany pro vojenské soudy a nikoli federálnímu soudu v New Yorku. Holder zároveň prohlásil, že pětice mohla být souzena u federálního, tedy civilního, soudu, pokud by Kongres nezavedl opatření, která zabránila tomu, aby byli vězni z Guantánama souzeni před civilním soudem.

Chálid Šajch Muhammad, Valíd bin Attaš, Ramzí Binalšibh, Alí Abdal Azíz Alí a Mustafa Ahmad Havsáví tak stanou před vojenským soudem na Guantánamu.

USA dokázaly téměř deset let po útocích rekonstruovat přípravu útoků krok po kroku. Shromáždily údaje o bankovních převodech, záznamy o letech, žádostech o víza a desítkách telefonních rozhovorů.

Realizace plánu začala v roce 1999, kdy Chálid, o němž se ve spisu píše jako o KSM, navrhl vůdci Al-Káidy Usámovi bin Ládinovi, aby proti cílům v USA použili komerční lety. Až do posledního okamžiku vedl Šajch Muhammad celou operaci, tvrdí žaloba.

"Zhruba od prosince 1999 až do zhruba června 2000 vybírala Al-Káida ty, kteří budou pilotovat unesená letadla, a vyslala do Spojených států své členy, aby se jim dostalo výcviku, a i jinak se mohli podílet na přípravě," stojí v obžalobě.

Valíd bin Attaš, narozený v Saúdské Arábii v roce 1979, letěl v tomto období první třídou z Bangkoku do Hongkongu a u sebe měl po celou dobu nůž. Během letu se "přiblížil k pilotní kabině, aby prověřil bezpečnostní opatření". Následovalo ještě několik mezistátních letů, při nichž měl u sebe zavírací nůž, který nikdo nevypátral.

V této fázi se také Ramzí Binalšibh v Hamburku sblížil s budoucím vůdcem únosců, Egypťanem Muhammadem Attou. Osmatřicetiletý Binalšibh původem z Jemenu v roce 2000 také několikrát požádal o vízum do Spojených států, nikdy mu ale americké úřady nevyhověly. Na žádost KSM se tak Binalšibh stal prostředníkem mezi KSM a budoucími únosci letadel.

Synovec Chálida Alí Abdal Azíz Alí, Pákistánec v té době pobývající v Dubaji, poskytl únoscům software pro simulaci letu a začal s převáděním peněz na účty v USA. Vyšetřovatelé vysledovali, že mezi lednem a červnem 2000 Azíz Alí celkem 35krát telefonoval s únosci.

Dvaačtyřicetiletý Mustafa Ahmad Havsáví ze Saúdské Arábie je podle obžaloby hlavním finančníkem útoků. Peníze převáděl po malých částkách, aby se vyhnul podezření, a pokaždé použil jiná jména. Celkem na amerických účtech přistály desítky tisíc dolarů. Přístup k nim měl i Zacarias Moussaoui, kterého ale Američané zatkli měsíc před atentáty.

Havsáví dohlížel na bankovní operace ze Spojených arabských emirátů a o průběhu informoval KSM.

Mezi 9. a 16. červencem 2001 se měl Ramzí Binalšibh setkat s Muhammadem Attou ve Španělsku. Jednali spolu "kromě jiného o potenciálních cílech útoků".

KSM požádal o americké vízum 23. července, jeho žádost ale zamítli. Na konci srpna sdělil bin Ládinovi datum útoků.

Pětice pak mezi 4. a 10. zářím přiletěla ze Spojených arabských emirátů do Pákistánu.

Valíd bin Attaš údajně pobýval 11. září u bin Ládina. Pak mu vůdce Al-Káidy nařídil, aby se skryl v Tora Bora v Afghánistánu a připravil se na americkou ofenzivu.

Všech pět mužů zatkli v Pákistánu. Rok po atentátech zadržela pákistánská policie Binalšibha v jeho domě v elegantní čtvrti na předměstí Karáčí. Binalšibh byl sám a při zatýkání nekladl odpor.

V březnu 2003 byli zatčeni Havsáví a Šajch Muhammad, pákistánské elitní jednotky si pro ně přišli do Rávalpindí do "bezpečného domu". Podle obžaloby u sebe oba měli "falešné doklady a materiály spojené s Al-Káidou a plánováním a provedením útoků z 11. září 2001".

Bin Attaše a Azíze Alího zatkli Pákistánci v dubnu 2003.

Až do září 2006 zmizela pětice v tajných věznicích, aby se pak objevila v Guantánamu.

Muhammad, Pákistánec kuvajtského původu, se během výslechu přiznal, že atentáty vymyslel a naplánoval. Vypověděl, že vůdci Al-Káidy Usámovi bin Ládinovi předložil plán útoku a dohlížel na jeho přípravy.

Kromě organizování útoků se Muhammad přiznal k tomu, že osobně setnul hlavu novinářovi deníku The Wall Street Journal (WSJ) Danielu Pearlovi, který v Pákistánu pátral po podrobnostech o činnosti teroristické sítě Usámy bin Ládina. Přihlásil se i k podílu na bombovém atentátu na Světové obchodní centrum z roku 1993, při němž zahynulo šest lidí.

Obhájci tvrdí, že Muhammadova výpověď neplatí, protože byla vynucena metodou zostřeného výslechu. Tak se u amerických vojenských soudů říká mučení. Tzv. waterboarding – simulované topení – měl Muhammad podstoupit nejméně 183krát.

Jedenácté září 2001 se zapsalo do historie jako den nejkrvavějších atentátů islamistů na západní civilizaci. Teroristé vyzbrojení noži se zmocnili čtyř boeingů na letištích v Bostonu, Newarku a Washingtonu. Dvě z letadel navedli únosci do věží Světového obchodního centra na newyorském Manhattanu, třetí na sídlo ministerstva obrany - budovu Pentagonu ve Virgínii.

Čtvrtý boeing se zřítil do pole ve státě Pensylvánii poté, co se skupina pasažérů pokusila proniknout do pilotní kabiny, kterou ovládli únosci.

Při koordinovaném útoku zahynulo 2 974 lidí. Toto číslo nezahrnuje 19 mrtvých atentátníků na palubách letadel.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) 11. září 2001 Terorismus

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy