Mírová dohoda se hroutí. Třetina kolumbijské gerily FARC se opět chopila zbraní

Přibližně třetina bojovníků kolumbijské gerily FARC se navzdory mírové dohodě z roku 2016 opět chopila zbraní. Jejich činnost představuje pro zemi vzrůstající bezpečnostní riziko. S odvoláním na závěry důvěrné zprávy kolumbijské vojenské tajné služby o tom dnes informovala agentura Reuters.

Dokument, který má Reuters k dispozici, uvádí počet současných bojovníků FARC na 2300. To je značný nárůst oproti 300 v době po uzavření mírové dohody s kolumbijskou vládou. V ní se téměř 13.000 členů gerily, včetně 6.000 bojovníků, zřeklo ozbrojeného boje a odevzdalo zbraně. Skončil tím krvavý konflikt, jenž si za více než 50 let své existence vyžádal přes 260.000 mrtvých.

Podle zprávy vzniklo z FARC až 31 odštěpeneckých skupin, které se nyní věnují trestné činnosti. Především pěstují koku, surovinu pro výrobu kokainu, a také ilegálně těží zlato. Jen od loňského prosince se jejich řady rozšířily o 30 procent.

Bývalí povstalci z FARC mají na základě mírové dohody zaručeno pět křesel v Senátu a pět ve Sněmovně. To se ale nelíbí velké části Kolumbijců, kteří původní dohodu v referendu v říjnu 2016 odmítli. Vláda pak text dohody mírně upravila a schválit už ji nechala jen v parlamentu. Prezident Iván Duque se snaží změnit podmínky dohody, kterou uzavřel jeho předchůdce Juan Manuel Santos, neboť je prý vůči rebelům příliš mírná.

Podle představitelů politické strany FARC, kterou po uzavření míru povstalci založili, vede bývalé bojovníky k opětovnému začlenění do ozbrojených skupin především frustrace z nedostatku pracovních příležitostí, násilí proti bývalým členům i jejich stigmatizace ze strany většinové společnosti.

Související

Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Kolumbie FARC

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy