Konec demokracie v USA? Nabízí se děsivá paralela, varuje nositel Nobelovy ceny

„Mám rád nevzdělané.“ Tato slova amerického prezidenta Donalda Trumpa z února 2016 pronesená po jeho vítězství v nevadských primárkách cituje profesor Paul Krugman v komentáři pro server New York Times. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii vysvětluje, že také nevzdělaní mají Trumpa v oblibě, protože bílí Američané bez univerzitního diplomu jsou nyní jedinou sociální skupinou v USA, ve které má prezident nadpoloviční podporu.

USA na maďarské cestě

Odborník pokládá otázku, proč pak Trump nedělá nic pro to, aby lidem, kteří ho vynesli do Bílého domu, pomohl. „Média často popisují Trumpa jako populistu a řadí ho k politikům v jiných zemích, jako maďarskému Viktoru Orbánovi, kteří také získali moc využíváním odporu bílých proti migrantům a globálním elitám,“ píše Krugman. Přiznává, že mezi oběma muži skutečně existuje silná a děsivá paralela.

Orbán v praxi změnil Maďarsko v autoritářský stát, který zachovává prvky demokracie, ale systém je natolik narušený, že Orbánova strana má garantovanou moc, tvrdí expert. Za alarmující označuje to, že je snadné si představit, že USA se vydají brzy stejným směrem a pokud bude Trump příští rok znovuzvolen, může jít o konec amerického demokratického experimentu.

Úspěch Orbána spočívá v tom, že svým příznivcům částečně vychází vstříc - v zemi byl například zaveden program veřejných prací ve venkovských oblastech, zmírněny dluhy, garantovány učebnice a školní obědy zdarma, což je financováno z podstatného zvýšení daní, vysvětluje nobelista. Konstatuje, že platy za veřejné práce jsou sice velmi nízké a Orbán ve velkém praktikuje mafiánský kapitalismus, čímž nechává bohatnout novou vrstvu oligarchů, ale je alespoň částečně skutečným populistou a nabízí jisté výhody „malému člověku“.

Ve své kampani z roku 2016 Trump zněl jako potenciální populista evropského stylu, když mísil rasismus s podporou sociálních programů pro bílé a dokonce sliboval vyšší daně pro bohaté, tedy i pro sebe, připomíná Krugman. Podotýká však, že od chvíle, kdy Trump nastoupil do úřadu, nepokrytě podporuje bohaté na úkor pracující společnosti, bez ohledu na jejich barvu pleti.

Největší Trumpův legislativní úspěch – předloňské snížení daní – je velký zlom pro korporace a jejich majitele, zatímco úleva pro běžné rodiny je tak mizivá, že většina z nich věří, že se nic nezměnilo, uvádí ekonom. Dodává, že Trump se zároveň drží slibu odstranit klíčové prvky Obamovy zdravotnické reformy, ačkoliv ty mají velkou podporu ve státech jako Kentucky a Západní Virginie, kde Trump drtivě zvítězil.  

Symbolem toho, pro koho Trump pracuje, bylo středeční udělení prezidentské medaile svobody Artu Lafferovi známému díky prosazování daňových úlev pro bohaté, nastiňuje profesor. Zdůrazňuje, že efektivita této koncepce byla opakovaně vyvrácena v praxi, ale nadále přežívá a sžírá naši mysl, protože plutokraté ji neustále oživují.

Zrada bílého voliče

„Bílý volič z pracující třídy zřejmě postřehl, že Trump nepracuje pro něj. Průzkum televize Fow News zjistil, že pouze 5 % bílých bez vysokoškolského diplomu věří, že Trumpova ekonomická opatření prospívají ‚mně podobným‘,“ pokračuje expert. Doplňuje, že 45 % z nich si naopak myslí, že z prezidentovy politiky profitují bohatší.

Trump zřejmě věří, že si na svá pro-plutokratická a zdravotnická opatření vydělá cly, což je jediný případ, kdy se vzdaluje republikánské ortodoxii, konstatuje nobelista. Vysvětluje, že Trump sice trvá na tom, že cla zaplatí cizinci, ale většina bílých Američanů bez vysokoškolského vzdělání soudí, že v důsledku sami zaplatí více za zboží, které kupují.

Pak je zde ještě Trumpův slib oživení těžby uhlí, ale výhled ministerstva energetiky na příští rok počítá s poklesem těžby o 17 % ve srovnání s rokem 2017, poukazuje ekonom. Neočekává sice, že nastane velký odliv „málo vzdělaných“ od Trumpa, ale například zdravotní péči – oblast, v níž je Trumpova „zrada“ mimořádně viditelná – označuje za velký faktor ve vítězství demokratů v loňských volbách do Kongresu.

Trump je nepochybně zranitelnější, než kdyby se alespoň částečně uchyloval ke skutečnému populismu, a tak se podle Krugmana nabízí otázka, proč tak nečiní. „Část odpovědi může být osobní: celá Trumpova kariéra ho ukazuje jako typ člověka, který, pokud něco, má radost, když převeze lidi, kteří mu věřili,“ píše odborník. Dodává, že navzdory tvrzení, že Trump nyní ovládl Republikánskou stranu, stále musí hájit její velkokapitalistické zájmy.

Díky tomu republikánský establishment rád poskytuje krytí pokřivenosti stávající administrativy, prezidentově blízkosti k Vladimiru Putinovi i dalším věcem, domnívá se ekonom. Soudí, že toto se ale může změnit a pokud by Trump učinil něco, co uškodí bohatým a pomůže chudým, mnoho republikánů náhle začne tvrdit, že sebestřednost a pomoc cizí mocnosti jsou špatné.

Prostou skutečností zůstává, že Trump není populistou, pokud nedefinujeme populismus jako synonymum pro rasismus, deklaruje Krugman. Konstatuje, že alespoň část bílých pracujících Američanů zjistila, že prezident není na jejich straně a od opozičních demokratů bude hloupé, pokud na tom nedokážou vydělat.

Související

Více souvisejících

Donald Trump USA (Spojené státy americké) populismus Viktor Orbán

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 10 hodinami

Barcelona pomohla svému rivalovi. Real Madrid slaví rekordní 36. titul v La Lize

Fotbalisté Realu Madrid získali svůj rekordní 36. titul ve španělské La Lize. Rozhodlo se o tom v sobotu ve 34. kole, když Real zdolal Cádiz 3:0 a Barcelona pak prohrála na hřišti Girony 2:4.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy