USA provedly úspěšný test hypersonické rakety. Jak jsou na tom Čína a Rusko?

USA úspěšně otestovaly let hypersonické zbraně na bombardéru Boeing B-52 Stratofortress. Oznámil to americký zbrojařský a letecký gigant, společnost Lockheed Martin. Jedná se o další krok v závodech ve zbrojení mezi USA, Ruskem a Čínou.

Lockheed Martin v dubnu 2018 uzavřel s Pentagonem mnohamiliónovou smlouvu na vývoj hypersonické rakety s kódovým označením AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon, neboli ARRW. Společnost očekává, že její vývoj by měl být dokončen v roce 2022.

Podstatným krokem k tomu je úspěšný test, při kterém bylo hodnoceno její působení během letu. Zbraň byla externě nesena bombardérem Boeing B-52 Stratofortress, který ji nevypustil. Neměla též výbušniny, pouze senzory, kterými byly analyzovány její vibrace či tah.

Hypersonická raketa má být schopná letět rychlostí, která pětkrát přesahuje rychlost zvuku (Mach 5). Její vysoká schopnost manévrování ji činní atraktivními alternativou klasických balistických raket, které sice jsou též schopné dosáhnout této rychlosti, ale jsou při ní vysoce předvídatelné.

Americká armáda se pokouší o co nejrychlejší testování hypersonických zbraní, protože to považuje za klíčové pro získání výhody nad svými protivníky, kteří taktéž soutěží v závodech ve zbrojení. Podle serveru CNBC momentálně USA nemá obranu proti hypersonickým zbraním, které Rusko a Čína vyvíjejí.

V prosinci minulého roku ruský prezident Vladimir Putin přihlížel úspěšnému testu hypersonické rakety Avangard. Putin o ní tvrdí, že „naprosto nezranitelná“, protože má dokázat během letu měnit směr i výšku a tím se vyhýbat prostředkům protivzdušné obrany..

Kromě ní Rusko testuje i hypersonickou raketu KH-47M2 Kinžál („Dýka“), která má být schopna dosáhnout cíle ve vzdálenosti 2 000 km a dosáhnout rychlosti až Mach 10, tj. desetinásobku rychlosti zvuku. Raketa měla být už třikrát testována a 12krát vypuštěna z ruské nadzvukové stíhačky MiG-31

Nicméně, USA se více obávají ruských mezikontinentálních balistických raket (ICBM) než hypersonických zbraní, které Putin plánuje mít, sdělil CNBC Michael D. Griffin, hlavní technologický inženýr Pentagonu. „Jsme rukojmí ruských ICBM a oni jsou rukojmími našich a možná něco minu, ale nevidím, zda hypersonická jaderná raketa přináší do strategického postoje raket něco, co dřívější systémy ne,“ dodal.

Griffina zvláště znepokojuje čínský úspěšný test hypersonického letounu, což se USA zatím nepodařilo. Podle něj Čína postupuje „mnohem promyšleněji“ než Rusko. „Číňané postupovali ve vývoji svých systémů mnohem promyšleněji, protože vyvíjejí taktické systémy s dlouhým dosahem, které budou mít v konvenčním boji skutečně velký vliv,“ poukázal Griffin, podle něhož velmi vysoká rychlost bezpilotního hypersonického letadla s názvem Starry Sky 2 a jeho velmi obtížné zachycení obrannými raketovými systémy z něj činí opravdovou výzvu pro americkou armádu.

Čínská armáda při testu zachytila fotky zářivého oblaku, které hypersonické letadlo utvořilo a tento objekt označila za „UFO“. Na počátku tohoto měsíce opětovně ukázala podobné fotky, což vyvolalo spekulace, že Čína znovu testovala Starry Sky 2.

Související

Pentagon (z anglického výrazu pro pětiúhelník) je to mohutná čtyřpatrová stavba ve tvaru pěti soustředných pravidelných pětiúhelníkových okruhů (rings, značených A až E, s délkou strany přes 200 m), protnuté na každé straně třemi spojnicemi. Uprostřed cel

Pentagon: Spojené státy úspěšně otestovaly dva odlišné druhy hypersonických raket

Spojené státy úspěšně otestovaly dva odlišné druhy hypersonických raket. Ve středu to uvedlo americké ministerstvo obrany. Pro raketu ARRW, která se vypouští ze vzduchu, se jednalo o druhý úspěšný pokus. V případě rakety Operational Fires to byla první kladná zkouška, uvedla agentura Reuters. Spojené státy se obávají, že ve vývoji nových hypersonických zbraní, které mohou dosáhnout až pětinásobné rychlosti zvuku, zaostávají za Čínou a Ruskem.
B-52 Stratofortresses

USA informují o úspěšném testu hypersonické zbraně

Americké letectvo oznámilo, že provedlo úspěšný test hypersonické zbraně, která letěla pětinásobnou rychlostí zvuku. Informovala o tom agentura Reuters. Americká armáda podle svého prohlášení test provedla v sobotu u pobřeží Kalifornie, kde bombardér B-52 vypustil střelu ARRW.

Více souvisejících

hypersonické zbraně B-52 Stratofortresses Rusko USA (Spojené státy americké) Čína

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy