Vyhoštěný honduraský prezident požádal v Kostarice o azyl, tvrdí CNN

Tegucigalpa - Kanál americké televize CNN vysílající ve španělštině informoval o tom, že se honduraský prezident Manuel Zelaya nachází v Kostarice, kde požádal o politický azyl. Tam ho převezla honduraská armáda, která ho několik hodin předtím zajala, píše agentura Reuters.

Prezidentův osobní tajemník Eduardo Reina uvedl, že čtyři armádní komanda v počtu asi dvou set vojáků vnikla kolem šesté hodiny ranní místního času (14.00 SELČ) do prezidentova sídla v Tres Caminos v honduraské metropoli Tegucigalpě. Asi 200 vojáků blokuje přístup k sídlu a další přijíždějí. Nad Tegucigalpou létají stíhačky, vojáci hlídkují v ulicích města. Proti provládním demonstrantům shromážděným v centru města použila policie slzný plyn, informovalo tamní rádio.

Prezidenta poté armáda vyhostila do Kostariky.

Členové honduraského parlamentu budou ještě v neděli hlasovat o jmenování předsedy kongresu Roberta Michelettiho prozatímním prezidentem. Prezidentské volby však podle volebního soudu proběhnou, jak bylo naplánováno, tedy 29. listopadu.

Zelaya nemá v parlamentu většinu, proto bude Micheletti zřejmě bez problémů zvolen.

Zadržení honduraského prezidenta okamžitě vyvolalo reakce Spojených států i Evropské unie. "Je to nepřijatelné překročení ústavního pořádku Hondurasu," prohlásil český ministr zahraničí Jan Kohout jako zástupce předsednické země Evropské unie. Kohout dokonce užil výrazu "státní převrat". "Evropská unie vyzývá k okamžitému propuštění prezidenta Zelayi a rychlému návratu k ústavnímu pořádku," dodal šéf české diplomacie.

Své znepokojení vyjádřil v neděli i americký prezident Barack Obama. "Vyzývám představitele v Hondurasu k respektování demokratických norem, zákonů a zásad Meziamerické demokratické charty," stojí v Obamově prohlášení. "Jakékoli existující spory a konflikty musí být vyřešeny mírově prostřednictvím dialogu bez vnějšího zasahování."

Zelaya obvinil Spojené státy ze zapojení do stávajících událostí. Bílý dům to však popřel.

Honduraský nejvyšší soud v neděli uvedl, že svržení Zelayi nařídil, aby zabránil uskutečnění nelegitimního referenda, jež mělo Zelayovi umožnit stát se znovu prezidentem.

Honduraský prezident v rozhovoru pro televizi Telesur vyzval své spoluobčany, aby pokojně vzdorovali převratu.

Podle Zelayi by měli jeho spojenci zahájit dialog s "agresory", jejichž "vláda však nesmí být uznána". Zelaya se podle svých slov stále považuje za prezidenta Hondurasu.

Zelaya, blízký spojenec venezuelského prezidenta Huga Cháveze, minulý týden propustil náčelníka generálního štábu honduraské armády Romea Vasqueze, který mu odmítl pomoci s uspořádáním neoficiálního referenda. Zelaya chce, aby byl v listopadových parlamentních volbách ustanoven zvláštní ústavní výbor, který by upravil ústavu a umožnil Zelayovi kandidovat na další období.

Honduraský prezident však prohlásil, že výsledky referenda nebudou závazné.

Honduraský nejvyšší soud označil referendum za ilegální a nařídil, aby se Vasquez vrátil zpět do funkce. Za ilegální považují referendum i představitelé armády.

V úterý schválil kongres zákon, podle něhož nesmí proběhnout referendum 180 dní před a po plánovaných listopadových volbách. Do tohoto termínu se Zelaya nevešel.

Zelaya zvítězil ve volbách v roce 2006 těsným rozdílem a jeho mandát skončí v lednu 2010. Podle současné ústavy nemůže znovu kandidovat.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval představitele znepřátelených stran, aby "v zájmu Hondurasu a jeho lidu jednali s respektem k zákonu a demokratickým institucím".

Související

Více souvisejících

honduras

Aktuálně se děje

včera

Mark Robinson

USA hýbe kauza kandidáta na guvernéra. Označil se za „černého nacistu“

Kontroverzní kandidát na guvernéra amerického státu Severní Karolina Mark Robinson musí čelit nepříjemnostem, které si sám způsobil komentáři na internetu. Konkrétně na pornografických stránkách pod oficiálním e-mailem a bez skrytého jména sám sebe líčil jako „černého nacistu“ a přiznal se ke špehování nahých žen. 

včera

včera

včera

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Bude mít Barcelona ve svých řadách českého gólmana? Má se zajímat i o Pavlenku

Až do konce sezóny se bude muset s největší pravděpodobností obejít fotbalová Barcelona bez gólmanské jedničky Marca-Andrého ter Stegena. Německý brankář si totiž přivodil zranění pravého kolene, ve kterém si přetrhl patelární šlachu a proto ho tak nyní čeká operace. Vedení katalánského velkoklubu tak nelení a rozhlíží se po náhradních gólmanech. Jedním z nich má být i český brankář Jiří Pavlenka.

včera

Bedřich Smetana

I když neslyšeli, zapsali se do dějin. Kteří slavní se potýkali s handicapem?

Na 23. září připadá Mezinárodní den neslyšících, který mimo jiné připomíná, že by lidé s tímto zdravotním znevýhodněním neměli být vyčleňováni ze společnosti. I neslyšící osoby si totiž za jistých podmínek mohou užívat života a dokonce dosáhnout mnohých úspěchů. Některé osobnosti z historie jsou toto důkazem – uplatnily se ve vědě, umění i v hudbě.

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Organizovaný zločin nepolevuje. Mafiáni a gangsteři využijí každé možnosti k zisku

Organizovaný zločin zůstává silným protivníkem. Italská mafie nadále působí po celém světě, balkánské a postsovětské zločinecké struktury expandují do Evropy. Jednotlivé skupiny se zaměřují na obchod s drogami, praní špinavých peněz či pašování, často využívají korupci a zneužívají migrační krize. Ruská invaze na Ukrajinu narušila spolupráci mezi ruskými a ukrajinskými zločineckými sítěmi, ale pašování a jiné aktivity nadále pokračují

včera

včera

včera

včera

Vít Rakušan

Po povodních je v Česku pohřešováno osm lidí

Po povodních se v Česku stále pohřešuje osm osob, z toho šest v přímé souvislosti se záplavami. Pět lidí přišlo o život, uvedl dnes po jednání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kapesní nůž, kterým muž ohrožoval školní personál. (23.9.2024)

Policie řešila drama ve škole v Ostravě. Rodič vyhrožoval učitelce

Policie řešila na začátku nového školního týdne dramatické chvíle v jedné ze škol v Ostravě. Rodič jednoho z dětí si zřejmě přišel vyřizovat účty s učiteli, přičemž se vybavil kapesním nožem. Strážci zákona ho nakonec zadrželi mimo školní budovu, aniž by se někomu něco stalo.

včera

včera

Rusku dochází čas. Jestli chceme demokracii, musíme jednat, vyzval Kara-Murza

Západní vlády a ruská opozice v exilu by měly začít připravovat přechod Ruska k demokracii po odchodu prezidenta Vladimira Putina, prohlásil ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza, sedm týdnů po svém propuštění ze sibiřské trestanecké kolonie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy