NASA určila časy pro poslední přistání Atlantisu

Houston - NASA stanovila přesné časy pro přistání Atlantisu. Raketoplán se má ze svého posledního letu vrátit ve čtvrtek.

Americká vesmírná agentura ve středu na svém webu zveřejnila první dvě "okna" pro přistání v Kennedyho vesmírném centru na floridském mysu Canaveral. To jsou časy zahájení a ukončení přistávacího manévru:

PRVNÍ OKNO PRO PŘISTÁNÍ (Orbit 200):Zážeh brzdících motorů (začátek sestupu z oběžné dráhy): 4.49.04 východoamerického času (EDT) (10.49.04 SELČ)Přistání: 5.56.58 EDT (11.56.58 SELČ)

DRUHÉ OKNO PRO PŘISTÁNÍ (Orbit 201):Zážeh brzdících motorů: 6.25.44 EDT (12.25.44 SELČ)Přistání: 7.32.55 EDT (13.32.55 SELČ)

NASA může přistání odložit kvůli technickým problémům nebo nepříznivému počasí. V oblasti přistání nemohou být nízké mraky a bouře. Povolená hranice pro boční vítr je 15 uzlů (28 kilometrů za hodinu) a pro čelní 28 uzlů (52 kilometrů za hodinu).

Přistání Atlantisu uzavře po třech desetiletích éru amerických raketoplánů. Lodě z flotily NASA skončí v muzeích.

Atlantis se čtyřčlennou posádkou se chystá k návratu z rutinního letu na stanici ISS. Přivezl tam náhradní díly i zásoby na celý rok a odvezl odpad.

Jeho přistání je rozvrženo na vteřiny, aby mohl dodržet přesnou křivku letu. Loď má minimální prostor pro manévry, přistává téměř bez paliva - jako kluzák. Musí se proto na ranvej trefit napoprvé.

Posádka Atlantisu v úterý zapnula pomocnou energetickou jednotku, která prověřuje trysky brzdicích motorů. NASA ve středu oznámila, že fungují bez závad.

Během středy má vesmírná agentura ještě oznámit výsledky závěrečné kontroly tepelného štítu raketoplánu.

Inspekce tepelného štítu je v plánu letů raketoplánů od havárie Columbie v roce 2003. Columbie se rozpadla při návratu do atmosféry. Důvodem bylo poškození ochranných keramických destiček při startu.

Pokud by technici nalezli závadu, která by při vstupu Atlantisu do atmosféry mohla vést k rozpadu lodi, vrátil by se raketoplán na ISS. Odtud by jeho čtyřčlennou posádku přivezla na Zem loď Sojuz, protože NASA už nemá připraven žádný rezervní raketoplán.

Související

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

Více souvisejících

NASA

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Boris Johnson

BBC kvůli trapasu zrušila rozhovor s Johnsonem

Britská stanice BBC zrušila plánovaný rozhovor s bývalým premiérem Borisem Johnsonem poté, co moderátorka omylem poslala jeho týmu poznámky s připravenými otázkami. Uvedl to server Politico.

před 5 hodinami

izraelská armádní hlídka, Photo by Benjamin Rascoe

Proč bychom měli válku na Blízkém východě vnímat úplně jinak?

Současný konflikt na Blízkém východě může být interpretován jako střet Západu, který Izrael kulturně reprezentuje, a islámské civilizace, ke které patří Írán a jeho spojenci. Politické a historické faktory však hrají v těchto bojích také zásadní roli. Všechno napětí v regionu bychom měli vnímat úplně jinak. Nejde totiž o válku takového formátu, na jakou jsme do jisté míry zvyklí.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Maďarsko

Evropská komise zažalovala Maďarsko u soudního dvora EU

Evropská komise (EK) podala k Soudnímu dvoru Evropské unie (SDEU) žalobu na Maďarsko, protože se domnívá, že tamní zákon o ochraně národní suverenity je v rozporu s právem EU. Podle kritiků zákona je jeho cílem umlčet opozici a odpůrce vlády.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael má právo odpovědět na íránský útok. Hizballáh a Hamás jsou plné zbabělců

Izrael má právo odpovědět Íránu na jeho silný raketový útok. Jakmile to ale udělá, zřejmě zasáhne další civilisty. Ať už se izraelské síly snaží zaměřovat teroristy sebelépe, je to prakticky nemožné. Jak Hizballáh, tak Hamás se zbaběle schovávají mezi nevinné lidi, kteří jsou následně společně s teroristy terčem izraelských útoků.

před 8 hodinami

Co způsobilo takový výbuch? O tom se na internetu živě spekuluje, o jaký druh bomby šlo ale zatím nikdo s jistotou neuvedl

Jak Seznam Zprávy mystifikují čtenáře: Článkem o bombě šíří ruskou propagandu

Server Seznam Zprávy přišel ve středu ve večerních hodinách se zdánlivě šokující zprávou. V titulku doslovně uvedl, že "Rusko svrhlo na ukrajinské město jednu z nejničivějších bomb." V článku se následně odkazuje na možné použití bomby ODAB-9000, ačkoliv její nasazení na Ukrajině nebylo prokázáno a řada zdrojů tuto informací vyvrací s tím, že se jedná o ruskou propagandu.

před 8 hodinami

Půjčovna přívěsů: Výhodné a flexibilní řešení pro každou příležitost

Půjčovna přívěsů: Výhodné a flexibilní řešení pro každou příležitost

Poptávka po přívěsech roste, ať už jde o přepravu nábytku, stavebních materiálů nebo dokonce věcí na dovolenou. Pro většinu lidí však nákup přívěsu nedává ekonomický smysl, protože ho potřebují pouze občas. V takových případech se stává půjčovna přívěsů ideálním řešením, které kombinuje flexibilitu a úsporu nákladů.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Íránské rakety dopadají na Izrael

Izrael přiznal, že nesestřelil všechny íránské rakety. Řekl, kam dopadly

Izraelská armáda potvrdila, že několik raket vypálených v úterý večer Íránem směrem na Izrael zasáhlo základny izraelských vzdušných sil. Nedošlo však k žádným obětem na životech ani k poškození vojenské infrastruktury nebo letadel. Armáda neupřesnila, které základny byly zasaženy, uvedl server Wall Street Journal.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Izrael slibuje odvetu. Reakce na raketový útok Íránu bude rázný

Izraelský bezpečnostní kabinet, svolaný premiérem Benjaminem Netanjahuem, údajně rozhodl, že Izrael na úterní raketový útok Íránu odpoví ráznou odvetou, kterou však předem zkoordinuje se Spojenými státy. O tomto rozhodnutí informovala izraelská média.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy