Rasmussen ohlásil start protiraketové obrany NATO

Chicago - Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen po nedělním jednání hlav států a vlád zemí Severoatlantické aliance oznámil, že první fáze programu protiraketové obrany je funkční. Informují o tom v pondělí agentury Reuters a AFP.

Budování systému by mělo mít čtyři fáze. Současný stav je sice jen prvním krokem k celkové funkčnosti systému, už nyní by ale protiraketová obrana měla uchránit Evropu před útoky z Blízkého východu. "Je to první krok k dlouhodobému cíli," řekl Rasmussen.Plně funkční by systém měl být v roce 2018.Součástí protiraketového deštníku je radar v Turecku, americké válečné lodě vyzbrojené raketami ve Středomoří a další zařízení ve Španělsku, Turecku, Rumunsku a Polsku. Aliance už převzala přímou kontrolu nad radarem v Turecku. Americké lodě jsou v případě potřeby schopny fungovat pod velením NATO.NATO buduje svůj systém protiraketové obrany i přes odpor Ruska vůči tomuto projektu. Moskvu aliance ujišťuje, že není namířen proti ní, a pozvala ji k účasti.Rasmussen pohovořil také o cestě tzv. chytré obrany (smart defence), jíž se NATO hodlá vydat. Spočívat bude v tom, že se jednotlivé státy zaměří především na to, s čím mají zkušenosti, v čem jsou efektivnější a levnější než jiné země aliance.Generální tajemník NATO novináře také ujistil, že aliance nehodlá intervenovat v Sýrii, kterou zmítá více než rok násilné povstání proti režimu prezidenta Bašára Asada.Summit bude pokračovat v pondělí a hlavním tématem dalších jednání bude válka v Afghánistánu.Nový francouzský prezident François Hollande sdělil ještě před druhým plenárním jednáním, které se má Afghánistánu plně věnovat, že z této země stáhne své vojáky do konce letošního roku. Aliance zde chce přitom zůstat do roku 2014."Bojové jednotky odejdou do konce roku. V roce 2013 tam zůstanou pouze instruktoři cvičící afghánské policisty a vojáky," řekl Hollande.John Allen, velitel mezinárodní mise ISAF, kterou vede NATO, již dříve řekl, že odchod 3500 francouzských vojáků misi neohrozí.Dvoudenní summit v Chicagu je jednou z největších schůzek aliance v její třiašedesátileté historii. Českou republiku na něm zastupuje prezident Václav Klaus, premiér Petr Nečas, ministr obrany Alexandr Vondra (oba ODS) a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).Proti válkám vedeným aliancí demonstrovaly ve městě na tři tisíce lidí, kteří se střetli s policií. Ta zatkla na 60 demonstrantů, kteří neuposlechli výzvu k odchodu. Při potyčkách policisté zranili několik aktivistů.Průvod vedený veterány z Iráku, kteří symbolicky vrátili své medaile, žádal ukončení nákladných válek, aby se vlády aliančních států mohly soustředit na potřeby svých občanů.Na okraj summitu se sešel pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. Hovořili především o otevření zásobovacích tras do Afghánistánu. Pákistán tyto trasy uzavřel v listopadu loňského roku poté, co Američané při náletu omylem připravili o život 24 pákistánských vojáků.Zardárí vyzval Američany, aby "trvale vyřešili téma náletů bezpilotních letounů (na pákistánské území u hranic s Afghánistánem), protože narušují suverenitu země a pobuřují veřejnost kvůli civilním obětem".

Související

Více souvisejících

Anders Fogh Rasmussen protiraketová obrana

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy