Lapač raket pro Evropu sestřelil hlavici

Washintgton - Americká protiraketová obrana určená mimo jiné pro Evropu má za sebou další úspěšnou zkoušku. Informuje o tom ve středu televize CNN.

Při testu v noci na středu poblíž Havajských ostrovů lapač raket (protiraketa), určený mimo jiné pro Evropu, poprvé sestřelil hlavici rakety.

Protiraketová agentura Pentagonu označila tuto zkoušku za dosud nejnáročnější.

Zatím byl lapač od firmy Raytheon naváděn jen na rakety. Tentokrát byl jeho cíl - hlavice, která se za letu od rakety oddělila - několikanásobně menší.

"Tento scénář zkoušky odpovídá příští hrozbě, reálnému raketovému útoku," řekl Richard Lehner, mluvčí protiraketové agentury.

Lehner zdůraznil, že test splnil očekávání a cíl byl zasažen. "První data, která jsme vyhodnotili, ukazují, že test dopadl podle očekávání," sdělil.

Lapače od Raytheonu mají být od roku 2015 rozmístěny v Rumunsku.

Nový typ lapače označený Standard Missile 3 je schopen pohybovou energií ničit hlavice nejen s konvenční, ale i s jadernou, chemickou nebo biologickou náloží. Začátek jeho výroby je plánován na letošní podzim. Zatím absolvoval 28 testů. Z nich bylo 23 úspěšných.

Protiraketový systém, který má vytvořit štít proti íránským raketám, už Američané v Evropě začali rozmisťovat. V provozu je radar protiraketové obrany na východě Turecka. Středozemní moře křižuje první americká válečná loď s "lapači" raket. Tři další budou následovat.

Později protiraketový štít doplní rakety odpalované ze země. Budou na pojízdných nosičích.

Od roku 2015 je chtějí Američané rozmisťovat v Rumunsku, o tři roky později v Polsku.

Prezidentem Barackem Obamou prosazený přesun těžiště protiraketového štítu ze střední Evropy na jihovýchod umožní, aby před íránskými střelami byli chránění také američtí spojenci na jihu Evropy, které by systém spoléhající pouze na radar v Česku a lapače v Polsku neochránil.

Tuto architekturu protiraketové obrany prosazovala bývalá americká vláda prezidenta George Bushe.

Související

protiraketová obrana

KOMENTÁŘ: Zdroj stability i napětí. Před 50 lety se Moskva a Washington domluvily na omezení protiraketové obrany

Na pozadí současných vyhrocených vztahů mezi Západem a Moskvou stojí za to připomenout, že právě před půlstoletím vrcholila politika détente, neboli snaha uvolnit studenoválečné napětí mezi dvěma tehdejšími supervelmocemi. Sovětský vůdce Leonid Brežněv a americký prezident Richard Nixon podepsali 26. května 1972 v Kremlu smlouvu o omezení strategických jaderných zbraní (SALT) a také smlouvu o omezení obrany proti balistickým raketám. Druhá, byť je veřejnosti méně známa, byla velmi pozoruhodná: necelých deset let od karibské krize, kdy Moskva a Washington balancovaly na pokraji jaderné války, přistoupily na princip vzájemně zaručeného zničení coby garanci míru a stability.
Protiraketový systém Aegis

NÁZOR: Na místě jsou rázná opatření vůči KLDR, soudí analytik

Severokorejský raketový program postupuje, varuje Richard Weitz, analytik z think tanku Hudson Institute. V komentáři pro server National Interest upozorňuje, že za uplynulý měsíc provokace Pchjongjangu zahrnovaly představení nových, obtížně detekovatelných střel s plochou dráhou letu, mobilních kolejových odpalovacích zařízení, vlastního tekutého raketového paliva i prototypu hypersonického kluzáku.

Více souvisejících

protiraketová obrana

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy