Paleontolog jde na mříže, propašoval do USA tyranosaura

New York - Americký paleontolog, jehož oceňovaná práce vedla k otevření muzea dinosaurů v Mongolsku, půjde do vězení za propašování kostry tyranosaura z této asijské země do Spojených států. Soud Ericu Prokopimu za obří skelet, jehož prodej mu vynesl milion dolarů (20 milionů korun), vyměřil tři měsíce za mřížemi. Mírný trest je podle soudce důsledkem jeho spolupráce s žalobci i jeho předchozí vědecké práce, uvedla agentura AP.

Prokopi (39) řadu let pátral po pozůstatcích koster pravěkých ještěrů v oblasti mongolské pouště Gobi. V letech 2010 až 2012 však řada z kostí v rámci několika nákladů zamířila ilegálně do USA. Když z nich sestavil kompletní kostru 70 milionů let starého dinosaura, prodala se v aukci v Dallasu za zmíněný milion dolarů.

Úřadům se nejprve snažil tvrdit, že jde o fosílie ještěrů legálně získané z Británie. Když však vyšla najevo pravda a kostra byla poslána zpátky do Mongolska, přiznal se ke svému činu. 

Jeho obhájce se sice snažil odvrátit hrozbu vězení a přesvědčit soud, že Prokopi byl potrestán již ztrátou důvěry splupracovníků či tím, že jej po skandálu opustila manželka, neuspěl však. Podle soudce Alvin Hellerstein musel být jeho "špatný čin" potrestán, a tak mu kromě vězení vyměřil i 100 hodin komunitní práce. Vedle pašování byl odsouzen i za lhaní úřadům o původu fosilií.

Snad vůbec největším dravým dinosaurem byl v období jury Ceratosaurus Ingens. Dosahoval průměrné délky přes 17 metrů a jistí si před ním nemohli být ani větší sauropodi. Jednalo se o druh poměrně vzácný (dosud známe pouze jediný exemplář, z čehož mj. vyplývá i to, že řada jedinců mohla být ještě podstatně větší), k jeho zvláštnostem patřily například pohyblivě spojené čelisti – díky se od sebe obě čelisti mohly roztáhnout a ceratosaurus dokázal ze své oběti vytrhnout jediným škubnutím obrovský kus masa. Podobného principu využívají hadi a umožňuje jim polykat kořist vcelku.

V období jury byl zřejmě nejhojnějším predátorem allosaurus, zvíře smečkové, obvykle nepřesahující 8 metrů délky. Z allosaura se zřejmě na konci jury odštěpil až 14metrový epanterias, který vzápětí začal kromě býložravců lovit i svého staršího příbuzného.

Největší exempláře známého druhu Tyranosaurus rex z období křídy jsou dlouhé 16 metrů. Průměrná velikost zvířete je však menší, okolo 13 metrů. Tyranosaurus tedy nebyl největším žijícím predátorem, nicméně pravděpodobně nejnebezpečnějším. Jeho vznik (snad z allosaurů, byť toto není jisté) byl důsledkem závodů ve zbrojení, kdy býložraví dinosauři neustále zvyšovali své rozměry i obrnění. V křídě stáli proti tyranosaurovi především býložraví triceraptové, vybavení obrovskými rohy, informuje scienceworld.cz s odvoláním na knihu Jaroslava Mareše "Záhada dinosaurů".

Triceraptové ve stádu zřejmě vytvářeli obranný kruh s rohy směřujícími ven; tyranosaurus je musel nějak překvapit a zabránit jim shluknout se do obranné formace. Osamělé tricerapty zřejmě dokázal udolat. Předpokládá se, že je mohl nejprve zranit na nohou útokem zezadu a dorazit až ve chvíli, kdy již byli oslabení ztrátou krve. Do blízkosti jejich rohů se raději nepouštěl.

Související

Více souvisejících

Dinosauři Pašeráctví USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy