Británie pohřešuje v Kataru dva své občany

Dauhá - Británie má strach o své dva občany, kteří se měli ztratit v Kataru. Zatímco ochránci lidských práv tvrdí, že Brity pronásledovala a následně zatkla katarský policie, úřady v Kataru oznámily, že o dvou pohřešovaných mužích nic neví.

Pohřešovaní Krishna Upadhyaya a Gundev Ghimire jsou oba nepálského původu a do emirátu přicestovali 27. srpna z pověření mezinárodní nevládní organizace ochránců lidských práv Global Network for Rights and Development (GNRD).

Upadhyaya v sobotu poslal jednomu ze svých přátel v Norsku textovou zprávu, v níž tvrdil, že oba Brity sleduje v Kataru policie. Oba měli odjet domů v neděli. Upadhyaya sice zaplatil za ubytování v hotelu, ale do letadla nenastoupil. GNRD sídlí v Norsku a tam měli Britové letět. Organizace se obrátila na katarské úřady, ale ty sdělily, že o Britech nemají žádnou informaci.

Případem se začalo zabývat britské ministerstvo zahraničí. "Víme o tom, že se v Kataru pohřešují dva Britové, ověřujeme to," sdělil mluvčí ministerstva.

Zájem o podmínky zahraničních dělníků souvisí s fotbalovým mistrovstvím světa, které má Katar pořádat roku 2022. Objevily se zprávy o nelidských podmínkách panujících na staveništních objektů pro šampionát.

Mistrovství světa ve fotbale 2022 bude již 22. mistrovstvím pořádaným asociací FIFA. Bude to poprvé v historii, co se MS ve fotbale v kategorii dospělých uskuteční v arabské zemi. Dosud se v tomto regionu nekonalo žádné takové MS, ať už v kategorii mužů nebo žen. Vzhledem k tomu, že v arabských zemích bývá v létě příliš horko, uvažuje se o konání šampionátu v zimě.

Katar získal pořadatelství mistrovství v roce 2010, kdy při hlasování výkonného výboru FIFA překvapivě porazil Austrálii, Japonsko, Jižní Koreu a USA. Emirát z Perského zálivu tehdy slíbil, že kvůli velkému horku v letních měsících, které se pohybuje mezi 35 až 45 stupni, postaví klimatizované stadiony.

Související

Válka v Izraeli

Hamás má nové požadavky. Neklidný je i Katar, který jedná s Palestinci od samého začátku

Jednání o příměří v Pásmu Gazy ani zdaleka nemusí být u konce. Blízký východ má pověstné eso v rukávu – Katar. Ten společně se Spojenými státy a Egyptem vede jednání s Hamásem už od začátku války a podařilo se mu obě znepřátelené strany dotlačit k některým kompromisům. Teď jsou ale nejen katarští diplomaté zneklidněni z nových požadavků teroristické organizace. 

Více souvisejících

Katar Velká Británie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

včera

Čech měl spolu s Američany a Španěly zavraždit Madura. Počet zadržených roste

Venezuelské úřady v úterý oznámily zadržení čtvrtého Američana, který je podezřelý z údajného spiknutí proti prezidentovi Nicolásu Madurovi.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy