Další útok žraloka: Surfař utrpěl těžká zranění, bojuje o život

Sydney - Dnes u východního pobřeží Austrálie napadl žralok surfaře, muž (32) bojuje v nemocnici o život. Útok se odehrál nedaleko místa, kde letos zabil žralok japonského surfaře.

Muže napadl žralok, když sjížděl vlny se dvěma přáteli u Balliny, oblíbeného turistického letoviska ležícího jižně od Brisbane. Muž, kterému jeho přátelé pomohli dostat se na pobřeží, utrpěl těžká poranění nohou a jeho stav je kritický.

Útok se stal ve stejné oblasti, kde letos v únoru zemřel japonský surfař (†41) poté, co mu žralok ukousl obě nohy. Pláž byla po dnešním útoku uzavřena nejméně na 24 hodin.

Ve světě jde přitom letos už o čtrnáctý útok žraloka (mapa zde). Šest lidí jejich běsnění nepřežilo, mnoho dalších přišlo o končetiny. Konkrétní případy jednotlivých útoků můžete vidět na přiložené mapě. Jak je vidět, nejblíže k nám zaznamenali útok žraloka v Egyptě. Nutno ale dodat, že v části, která leží u Perského zálivu.

Na světě se odehraje ročně 70 až 100 útoků mořského predátora a smrtí člověka jich končí obvykle 5 až 15. Je možné, že mnoho ataků se do oficiálních statistik nedostane, protože se neodehrají u pláží vyhlášených letovisek, ale někde na periferii zájmu novinářů ve třetím světě. Dříve mívaly střety se žraloky vážnější následky, protože medicína byla na poranění způsobená mořským dravcem krátká. Dnes jsou vyhlídky poraněných sice lepší, ale na druhé straně útoků přibývá, protože stále víc lidí holduje rekreaci u moře, informuje vtm.e15.cz.

Nejčastější jsou „jednorázové ataky", kdy žralok udeří na plavce nebo surfaře poblíž pobřeží jen jednou, kousne ho a už se nevrátí. V těchto případech jde o žralokův omyl. Zvířená a zkalená pobřežní voda mu znesnadňuje orientaci. Lov za těchto náročných podmínek vyžaduje od žraloka reflexivní reakce. Plavec nebo surfař v nápadném barevném oblečení nebo blýskavými šperky spustí ve žraločím mozku reflex „kousni a uvidíš, co to je". Po jednom kousnutí žralok zjistí, že tohle byla rána vedle, a o člověka ztratí zájem.

Související

Více souvisejících

žraločí útoky Austrálie žraloci

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy