MH370: Něco zde nesedí. Rozhodnutí zastavit pátrání vyvolává pochybnosti

Jsou tomu téměř tři roky, co zmizel let Malaysia Airlines MH370, připomíná Richard Quest v komentáři pro server CNN. Americký novinář, letecký publicista a autor knihy "Zmizení letu MH370" kritizuje rozhodnutí zastavit pátrání po vraku Boeingu 777, na jehož palubě s největší pravděpodobností zahynulo 239 osob.

Od doby zmizení letounu pátrací tým prohledával hluboké vody jižního Indického oceánu o rozloze 120 tisíc čtverečních kilometrů, konstatuje Quest. Vysvětluje, že výběr lokality se zakládal na satelitních datech, tzv. impulzech Inmarsatu, podle nichž se jedná o nejpravděpodobnější místo, kde pohřešované letadlo skončilo.

Navzdory objevům spících podmořských sopek, dříve neznámých lodních vraků a nejrůznějšího mořského smetí se ale Boeing 777 nalézt nepodařilo, shrnuje publicista. Dodává, že v úterý bylo pátrání zastaveno vládami třech zemí, které se na něm podílely.

Ohromné pátrání

"Pátrací operace patřila mezi ty nejsložitější z dosud realizovaných," zdůrazňuje komentátor. Podotýká, že zapojené lodě byly společně nasazeny vždy na šest týdnů doslova uprostřed ničeho, v oblasti s jedněmi z nejhorších podnebních podmínek na Zemi, kde vanou divoké větry a vyskytují se obrovské vlny. Běžně docházelo k situaci, že pátrání muselo být na celé dny zastaveno kvůli počasí a ačkoliv lodě měly na palubách lékaře, posádky trápily takové nevolnosti, které si žádaly okamžitý návrat do australských přístavů, uvádí Quest.   

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.     

Během pátrání bylo několik částí letadla - některé z MH370 pocházely s naprostou jistotou, jiné téměř jistě - vyplaveno u pobřeží několika afrických zemí, pokračuje publicista. Vysvětluje, že tyto trosky nám však příliš nesdělily o tom, proč a za jaké situace se letadlo zřítilo, byť se jednalo o první nesporný důkaz, že let MH370 havaroval.

Teorie

Pátrací úsilí v posledních třech letech označuje Quest za herkulovské. Vedl ho Australský úřad pro bezpečnost dopravy, který vydal několik zpráv sestavených za účelem vyjasnění dalších detailů složených z existujících střípků, především sedmi kontaktů mezi letadlem a satelitem společnosti Inmarsat a dvou neúspěšných satelitních pokusů kontaktovat letoun ze země, konstatuje komentátor.

Vyšetřovatelé také prověřili nejrůznější letové výpočty potenciálních tras, vzdáleností a scénářů konce letu, například v jakém směru by letadlo padalo k hladině poté, co mu dojde palivo a motory se zastaví, podotýká publicista.

Navíc existovaly týmy jako Independent Group, nezávislá skupina satelitních a leteckých expertů, jejichž vlastní výzkum rozšířil chápání toho, co se mohlo stát, poukazuje Quest. Dodává, že se našli i kritici, jako australský kapitán Bryon Bailey, kteří vyšetřovatelům s oblibou sdělovali, že jejich teorie jsou chybné a vrak hledají na nesprávném místě.  

Proč přestat nyní?

"Pátrání je nyní u konce a letadlo se nenašlo," sumarizuje publicista. Poukazuje, že poslední zpráva "First Principles Report" rekapitulující pátrání definitivně konstatovala, že příslušná oblast vrak zřejmě neskrývá, přičemž text odkazuje na poslední výzkumy expertů, na jejichž základě došlo k vytipování jiné oblasti o rozloze zhruba 25 tisíc čtverečních kilometrů, kde se trosky s největší pravděpodobností nacházejí.

Vlády Austrálie, Malajsie a Číny, které se na pátrání podílely, však doporučení odmítly, připomíná Quest. "Považuji za pobuřující, že se vlády rozhodly nevyčlenit peníze navíc a neprohledat tuto novou, menší oblast. Je pro mě nepochopitelné, že jejich experti měli identifikovat tuto potenciálně novou stopu a vlády jim odmítly dát peníze, aby pokračovali," zuří komentátor.        

Rozhodnutí podle Questa absolutně popírá slib malajsijské a čínské vlády učinit vše nezbytné pro nalezení MH370, přičemž úterní prohlášení o odvolání podvodního pátrání na "First Principles Report" ani neodkazuje. "Upřímně, po třech letech pátrání je ostudné nyní úsilí zastavit. Pátrání by mělo pokračovat," píše publicista.

Důvodem je podle něj skutečnost, že o osudu letadla víme velmi málo. Ví se, že letadlo havarovalo v jižním Indickém oceánu, jelikož se našly trosky a dá se vystopovat, kde se stroj zřejmě zřítil, uvádí publicista. "To je ale vše. Nevíme, co se dělo na palubě letadla po 1:19 v noci, kdy z kokpitu zazněla poslední slova 'Dobrou noc Malajsie 370'. Nevíme, zda měl na zmizení podíl kapitán," připomíná Quest.

Dále nevíme, proč došlo k vypnutí transpondéru, proč byly vyřazeny komunikační systémy letounu, proč radiový operátor malajsijského letectva nevyvolal poplach, když viděl letoun letět zpět nad Malajsií, stejně jako nevíme, co - jestli vůbec něco - zaznamenaly radary v Indonésii, když letadlo přelétalo nad jejím územím, shrnuje publicista.

"Ve zkratce, nevíme, zda za zmizením MH370 stál zločin, nebo porucha," deklaruje Quest. Z tohoto důvodu považuje rozhodnutí zastavit pátrání za chybné a apeluje na jeho přehodnocení.    

Související

Pohřešovaný letoun Boeing 777-200ER 9M-MRO

Před 10 lety zmizel let MH370 z radarů. Příbuzní žádají obnovení pátrání

Před velvyslanectvím Malajsie v Pekingu se v pátek sešli příbuzní čínských pasažérů letu MH370 společnosti Malaysia Airlines, aby společně připomněli desáté výročí stále neobjasněného zmizení letadla. Boeing 777 s 239 pasažéry na palubě, který byl na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu, zmizel z radarů dne 8. března 2014. I přes rozsáhlé pátrání, které bylo v historii jedním z největších, nebylo letadlo nikdy nalezeno.

Více souvisejících

Zmizelý Boeing 777 letu MH370 (březen 2014) Malaysia Airlines

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy