Duterte unikl ústavní žalobě pro zneužití moci, teď je na řadě mezinárodní tribunál

Manila - Poslanec podal ústavní žalobu na filipínského prezidenta kvůli zatajování majetku, vraždy tisícovek Filipínců bez soudního procesu při potírání drog a ústupky čínským nárokům v oblasti Jihočínského moře. Rodrogo Duterte však souzen nebude, žaloba prý není dostatečně podložená.

Poslanec za menšinový blok Gary Alejano přiznal, že osobně nebyl svědkem zabíjení v souvislosti s drogami. Rozezlilo ho ale, že komise odmítla vzít v potaz důkazy od svědků a přeživších. Ty podle něj dokazují, že "vláda (při potírání drog) zabíjí".

"Ujišťuji vás, že pokud poskytneme prezidentovi takovou moc v rozporu s ústavou... Jestliže umožníme, aby se věci takto dále vyvíjely, skončíme v diktatuře," řekl Alejano reportérům.

Mnoho členů justiční výbor filipínského parlamentu, jemuž dominují prezidentovi stoupenci, konstatovalo, že Alejanův podnět na ústavní žalobu měl hluboké nedostatky.

Rozhodnutí komise Dutertovi kritiky nepřekvapilo. Někteří političtí komentáři ovšem uvádějí, že Alejan chtěl podpořit žalobu, které Duterte čelí u Mezinárodního trestního soudu. Ten totiž mimo jiné požaduje, aby se situace nejprve pokusila napravit v rámci daného státu. Žaloba u ICC byla podána před třemi týdny a podle ní se prezident a dalších 11 filipínských představitelů podílelo na masových vraždách a zločinech proti lidskosti.

Prezidenta Duterta podporuje 82 procent obyvatel. Při protidrogové kampani bylo na Filipínách od loňského léta zabito podle různých odhadů 7000-9000 lidí. Na rozdíl od svých předchůdců Duterte utužuje vztahy s Čínou.

Související

Soud, ilustrační foto

Prokuratura žádá ICC o vyšetřování filipínské války proti drogám. Duterte spolupráci odmítá

Filipínský prezident Rodrigo Duterte nikdy nebude spolupracovat s případným vyšetřováním Mezinárodního trestního soudu (ICC), prohlásil dnes mluvčí hlavy státu. Prokuratura ICC v pondělí požádala o zplnomocnění zahájit plné vyšetřování filipínského protidrogového tažení, při kterém podle ní mohly být spáchány zločiny proti lidskosti. Obhájci lidských práv možnost vyšetření událostí přivítali, uvedla dnes agentura AP.

Více souvisejících

Rodrigo Duterte Filipíny ICC (Mezinárodní trestní soud)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy