Čína jde světu příkladem? Vybudovala největší solární farmu na světě, plave na vodě

Peking – Čína je podle Světové zdravotnické organizace jednou z nejvíce znečištěných zemí na světě. Především Peking je známý kvůli smogu a světelnému znečištění. I proto se země snaží tento negativní trend všemi silami zvrátit a stát se světovým lídrem v oblasti obnovitelné energie.

Čína před několika dny uvedla, že neodstoupí od pařížské dohody o ochraně klimatu. Reagovala tím na oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, který řekl, že Spojené státy se ze stávající dohody stahují a chtějí vyjednat nové podmínky. 

Čínská vláda také oznámila, že jsem dokončila výstavbu největší světové plovoucí solární farmy, která už nyní produkuje energii. Nachází se ve městě Huainan v provincii Anhui a má kapacitu 40 megawattů, což je dost na napájení 15.000 domácností.

Plovoucí solární farmy mají několik výhod, v neposlední řadě nejsou stavěny na pozemcích v hustě obydlených oblastech, navíc nezabírají životně důležitou ornou půdu. Čína má více než 100 měst s populací více než 1 milion. USA jich má pro srovnání 10.

Panely také podle serveru Clean Technica pomáhají chránit vzácné zásoby pitné vody snížením množství odpařování do okolního ovzduší. Voda pak udržuje okolní teplotu kolem solárních panelů na nižší úrovni, což pomáhá zvýšit jejich účinnost a omezit dlouhodobou tepelnou degradaci. Pokud jsou křemíkové panely dlouhodobě vystaveny vysokým teplotám, jejich účinnost klesá. Poškození je trvalé a výsledkem jsou nižší energetické zisky. 

Možná nejzajímavější věcí je fakt, že je elektrárna Huainan umístěna na umělém jezeře na místě bývalého uhelného dolu. Samotné jezero vzniklo teprve před několika lety poté, co zkolabovala okolní půda, protože byla podkopaná těžebními šachtami. 

Země už avizovala, že na budování solární energetiky bude intenzivně pokračovat. Na jedné straně je úspěšným výrobcem technologie, na druhé se zavázala do roku 2020 snížit své emise o 20 procent.

Peking chce do roku 2020 investovat do solárních a větrných technologií 360 miliard dolarů; díky stále rychlejšímu poklesu cen těchto technologií kapacita obnovitelných zdrojů v Číně rychle roste. Kromě Číny, Japonska a Velké Británie se v současné době solární parky na vodě staví i ve Francii, USA, Thajsku, Jižní Koreji, Malajsii, Austrálii nebo Brazílii.  

Dosud největší plovoucí solární elektrárny byly vybudovány v Japonsku. Loni zde byla uvedena do provozu plovoucí solární elektrárny o výkonu 13,7 MW, kterou postavila japonská  elektrotechnická společnost Kyocera.

Související

Tomáš Řepa (použito se svolením respondenta) Rozhovor

Země vyčerpaná válkami a surovinový přívěšek Číny, předpovídá historik budoucnost Putinova Ruska

Jaká je budoucnost Ruska se znovuzvoleným Putinem? A proč jsou Rusové zvyklí na tvrdou ruku autoritáře spíše než na demokracii? Nejen na to v rozhovoru pro EuroZprávy.cz odpovídal vojenský historik Tomáš Řepa z Univerzity obrany v Brně. „Mnozí Rusové o skutečné demokracii nic neví, protože ji nikdy nezažili. Spíše bude dále stoupat poptávka po změnách, vůbec ale bohužel nemusí vést k přerodu Ruska v demokratický stát,“ říká. 

Více souvisejících

Čína solární energie

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy