USA v ohrožení? Korejské rakety jsou pravděpodobně dost dobré na to, aby je trefily

Washington/Pchjongjang - Americká CIA usoudila, že severokorejská raketa Hwasong-14/KN20 při testovacím startu 28. července selhala při pokusu sestoupit z atmosféry. Ve stejném zhodnocení se však píše, že pokud by byla raketa namířená na USA, pravděpodobně by fungovala správně. Informoval o tom portál The Diplomat.

Vláda Spojených států na začátku srpna informovala, že severokorejská raketa odpálená 28. července nepřežila návrat z atmosféry a pravděpodobně byla kompletně zničená. Za problémy prý může příliš vysoká trajektorie. Podle vyhodnocení CIA by však při vypálení v nižší trajektorii na USA technologie měla fungovat.

Za vším stojí analýza dat „ze senzorů v zemi, moři i vzduchu“, které mělo nasbírat centrum NASIC (U.S. National Air and Space Intelligence Center - pozn. red.). Informace pochází z blíže nespecifikovaného zdroje serveru The Diplomat.

Balistická raketa obsahuje výbušný náklad a musí ustát nesmírný tlak i teplotu v průběhu svého klesání atmosférou Země k označenému cíli. U mezikontinentálních raket tento problém platí obzvlášť a při klesání nabírají několikanásobek rychlosti zvuku.

Právě tlak měl podle americké vlády stát za selháním nedávného testu. Podle informací CIA dosáhla raketa výjimečné výšky 3700 kilometrů. KLDR zvolila takovou výšku s nadějí, že se podaří demonstrovat plné schopnosti rakety. Při nižší trajektorii (směr USA) by však tlak nebyl tak vysoký a raketa by zřejmě fungovala.

I přes tvrzení Američanů musí Severní Korea funkčnost svých raket stále ještě prokázat. Prozatím se vyhýbá jakémukoliv přeletu nad Japonskem a svou technologii testuje ve vysokých trajektoriích nad Japonským mořem (na mapě jako Sea of Japan - pozn.red).

Podle nejnovějších informací se KLDR zřejmě chystá na plný test namířený do Pacifiku. Takový test by jasně ukázal, zda jsou rakety schopné dosáhnout amerického kontinentu a poté zafungovat, jak mají. 

Související

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Kim Čong-un Jaderné zbraně test rakety dlouhého doletu raketa Japonsko

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 43 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Izraelské tanky v Rafahu. První kroky armády vedly na hraniční přechod

Izrael v úterý ráno informoval, že jeho jednotky převzaly kontrolu nad palestinskou částí hraničního přechodu Rafáh na hranici s Egyptem. Uvedla to agentura Reuters s tím, že armáda má k této záležitosti vydat oficiální stanovisko. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy