Jak probíhala záchrana severokorejského zběha? Chirurg v jedinečném rozhovoru odkryl detaily

Soul - Každý den na ambulanci je pro lékaře hektický, avšak dnes se měla přihodit zvláštní událost, na kterou do smrti nezapomene. Během noční služby na klinice ho vyrušil telefonát, že k němu míří pacient ve vážném stavu, který je převážen elitní americkou helikoptérou.

"Dostal jsem krátkou zprávu o tom, že vezou těžce zraněného vojáka, který byl postřelen Severokorejci v demilitarizované zóně," popisuje chirurg Lee Kuk-čong první okamžiky, když se šel na pacienta podívat přímo na přistávací plošinu pro helikoptéry. "Jeho životní funkce byly nestabilní, měl nízký krevní tlak a umíral kvůli šoku," řekl lékař.

"Byl jako rozbitá nádoba, nedokázali jsme do něj dostat dostatek krve, protože všechno zase vyteklo ven," dodal Lee. Jeho pacientem byl čtyřiadvacetiletý severokorejský voják identifikovaný jako Oh Chong-song. Během dramatického útěku přes demarkační hranici rozdělující Korejský poloostrov byl svými bývalými kolegy zastřelen pětkrát.

Následná operace trvala více než šest hodin, Lee Kuk-čong během toho pořídil i videozáznam, který novinářům poskytl se souhlasem pacienta. Během prvních 30 minut po převozu se lékařský tým soustředil na to, aby Oh pokračoval v dýchání. "Měl jednu kulku v pravém kolenním kloubu, druhý zasáhl sval na paži, třetí na zádech. Jednu měl také v hrudi a rameni," popisuje Lee.

To nejhorší však mělo teprve přijít. Když se chirurg snažil dostat ze střev kulku, narazil na něco, co za celý život ještě nespatřil - parazity. "Dlouzí paraziti se mu snažili dostat z těla. všechno bylo pokryto červenou krví, ale ti paraziti byli bílí. Jasně jsme je všichni přítomni viděli, jak se svíjejí a lezou ven," řekl lékař s tím, že nejdelší tvor měl 27 cm.

Podle Lee byl zdravotní stav Oha tak vážný, že několikrát hrozilo, že zemře přímo na operačním stole. "Je zázrak, že to všechno přežil," tvrdí lékař. Ten se s pacientem během té doby docela sblížil a nyní se ho snaží chránit před vnějšími vlivy. "Jsem na něj velmi pyšný. Urazil dlouhou cestu za svobodou. Zní to jednoduše, ale ve skutečnosti je to strašně těžké. Takže ano, obdivuji ho za to," řekl chirurg s tím, že spolu tráví spoustu času.

Oh podle zpráv momentálně chodí, mluví a o hygienu se taky postará sám. jeho zotavení je rychlé, přesto stále hrozí, že kvůli žloutence typu B mu selžou každým dnem játra, trpí také tuberkulózou. U pacienta se také objevil posttraumatický stres a Lee tak požádal úřady a policii, aby se svým výslechem počkali, než bude Oh zcela zdravý.

"Ve volném čase poslouchá hudbu a dívá se na americké a jihokorejské filmy a seriály. Řekl mi, že seriály z jihu má hodně rád, že je zná z domova. Hodně mě to překvapilo, protože to znamená, že jihokorejská tvorba se na sever šíří ve velkém a lidé mají tak povědomí o tom, jak to mimo jejich zemi vypadá," svěřil se Lee.

Jihokorejská vláda doufá, že pacient by mohl jako aktivní voják ve službě mít důležité a cenné údaje o severokorejské armádě. Slíbila však, že o jeho zotavení a účet za hospitalizaci se postará, i kdyby jim zběh nemohl poskytnout žádné informace. Podle Leeho je nebezpečné s pacientem nyní mluvit o jeho domovu, Oh se stále probouzí z nočních můr uprostřed noci a bojí se, že je stále v KLDR.

"Museli jsme do pokoje pověsit jihokorejskou vlajku. První věc, na kterou se po probuzení ptá, je, zda je skutečně v Jižní Koreji," prozradil chirurg. Oha bude po zotavení čekat policejní výslech, podle standardního postupu by měl od jihokorejské vlády získat podporu a status azylanta, poté se může zapojit do běžného života v zemi. Mnoho uprchlíků se přidává k armádě, Oh však řekl, že by chtěl studovat práva.

Související

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Jižní Korea Surgery (chirurgie)

Aktuálně se děje

před 35 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 58 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy