30 let vězení a pokuta 110 milionů dolarů? Jihokorejské exprezidentce hrozí přísný trest

Soul - Bývalá jihokorejská prezidentka je v procesu, který začal loni v květnu, obžalována z korupce, zneužití pravomocí a dalších trestných činů. Prokuratura žádá pro Pak Kun-hje trest 30 let vězení.

Dnešní soudní jednání bylo podle agentury AP poslední předtím, než soud v Soulu vynese nad exprezidentkou rozsudek. Verdikt by měl padnout 6. dubna. Prokuratura dnes rovněž oznámila, že požaduje, aby byla někdejší prezidentce udělena pokuta ve výši 110 milionů dolarů. Konstatovala přitom, že Pak Kun-hje neprojevila nad svými činy žádnou lítost. Exprezidentka se dnešního soudního jednání, podobně jako těch předešlých, nezúčastnila.

Okamžité propuštění bývalé prezidentky požadovaly dnes na demonstraci poblíž soudní budovy stovky přívrženců Pak Kun-hje. Většina demonstrantů byla ve věku od 50 do 80 let, napsala agentura AP.

V centru korupčního skandálu, který vypukl v roce 2016 a měl loni v březnu za následek sesazení Pak Kun-hje, je její důvěrnice Čche Son-sil. Ta si před dvěma týdny vyslechla rozsudek, kterým jí byl uložen trest dvaceti let odnětí svobody.

Čche Son-sil byla uznána vinnou z toho, že využívala mimo jiné svých styků s prezidentkou a nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů jejím nadacím. Aféra se týkala i největší jihokorejské společnosti Samsung, jejíhož šéfa I Če-jonga soud loni v srpnu poslal na pět let do vězení za úplatkářství. Letos v únoru byl ale překvapivě propuštěn.

Exprezidentka čelí obvinění, že přiměla firmy k poskytnutí úplatků ve výši desítek milionů dolarů a zpronevěřila až 3.8 miliardy wonů (73 milionů korun) z fondů tajných služeb. Pak Kun-hje vinu rozhodně popírá a očekává se, že se odvolá, pokud bude shledána vinnou.

Související

Více souvisejících

Pak Kun-hje Jižní Korea

Aktuálně se děje

před 50 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy