Boj proti vlivu USA v jižní Asii? Rusko a Pákistán vytvoří štít

Islamábád/Moskva - Podle nejaktuálnějších informací dochází k upevňování vztahů mezi Ruskem a Pákistánem. Jením z nich je fakt, že například 6. dubna 2018 domluvil pákistánský ministr obrany Khurram Dastgir Khan nákup několika ruských vojenských letadel a tanků. Nový kontrakt o nákupu vojenské techniky se výrazně lišil od toho předchozího, což potvrzuje budování nadstandardních vztahů mezi Moskvou a Islamábádem. Informoval o tom server The Diplomat.dom.

Ačkoliv se očekávalo, že se Pákistán k Rusku přiblíží vzhledem k jeho blízkým vztahům s Indií, nové vztahy v oblasti bezpečnosti pravděpodobně vytvoří jakýsi štít proti geopolitickým zájmům USA v jižní Asii. Společné zájmy Moskvy a Islamábádu v této oblasti jsou natolik patrné, že lze potvrdit i další pokračování jejich vzájemné spolupráce.

K první normalizaci rusko-pákistánských vztahů došlo za vlády ruského premiéra Mikhaila Fradkova a jeho historické cesty do Islamábádu, v roce 2007. Další prohlubování spolupráce mezi oběma zeměmi přišlo s výrazným zhoršením vztahů mezi USA a Ruskem. Moskva i Islamábád se shodly na tom, že USA jsou hlavní příčinou nestability v jižní Asii, a že je nezbytné vytvořit proti nim jakýsi štít.

Antiamerická strategie vytvořila novou vojenskou spolupráci mezi Ruskem a Pákistánem. V září 2016 proběhlo například první společné cvičení mezi oběma zeměmi. Rozhodnutí i nadále pokračovat v prohlubování vztahů s Moskvou učinil Pákistán po vojenském angažmá amerického prezidenta Donalda Trumpa v Afghánistánu a obvinění z pákistánské podpory islámských teroristických skupin. Islamábád se tak rozhodl, že je potřeba definitivně zabránit šíření vlivu USA v této oblasti.

Od srpna 2017, kdy Bílý dům rozhodl o vojenské misi USA v Afghánistánu, bylo primárním cílem Ruska i Pákistánu zastavit tento proces. Pákistánský ministr zahraničí Khawaja Asif během návštěvy Moskvy 20. února 2018 jasně řekl, že americká válka v Afghánistánu a vojenská kampaň Severoatlantické aliance jsou selháním největšího kalibru.

Pákistán rovněž podpořil ruské mírové vyjednávání s Afghánistánem, což jasně potvrzuje, že se snaží o omezení jakéhokoliv amerického vlivu v této oblasti, a že se v oblasti zahraniční politiky zaměřuje na nezápadní spojence.

Řešení krize v Afghánistánu je v zájmu všech globálních mocností, ale jde o to, jakým způsobem tak učinit. Moskva i Islamábád jsou zajedno v tom, že je potřeba obnovit dialog s Tálibánem, což zcela jasně odmítá Bílý dům.  

Rusko i Pákistán se mimo jiné bojí také rozšiřování vlivu Islámského státu v Afghánistánu. Ačkoliv jsou Spojené státy přesvědčeny, že se jedná o minimální riziko, Moskva i Islamábád tvrdí, že Islámský stát opakovaně rekrutuje do svých řad vojáky z Iráku a Sýrie. Tálibán se proto pokouší použít jako štít proti rozšiřování vlivu Islámského státu v severním Afghánistánu. Svým způsobem však vyhání čerta ďáblem. 

Moskva i Islamábád jsou zajedno také v tom, že by jakékoli protiteroristické intervence neměly mít za následek ohrožení svrchovanosti národních států, což podle nich USA nedělají. Jako důkaz uvádějí smrt 24 pákistánských vojáků během vojenského zásahu v hraničních oblastech.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tehdy okamžitě využil napjaté situace mezi USA a Pákistánem, když řekl, že Moskva zcela jasně podporuje pákistánskou autonomii.

Související

Více souvisejících

Pákistán Rusko Vojenská letadla

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 50 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy