Nová Kaledonie zůstane francouzská, Macron jásá. Zájem o referendum byl značný

Tichomořské souostroví Nová Kaledonie dál zůstane francouzským územím. Vyplývá to z výsledků referenda, v němž obyvatelé rozhodovali o vyhlášení samostatnosti. Po sečtení 97 procent hlasů se pro nezávislost vyslovilo 45 procent voličů, 57 procent hlasujících bylo proti. Volební účast byla neobvykle vysoká - svůj hlas přišlo odevzdat přes 80 procent oprávněných voličů.

V plebiscitu mělo možnost hlasovat 174.000 lidí, kteří odpovídali na otázku, zda si přejí, aby Nová Kaledonie získala nezávislost na Francii. Souostroví připadlo Francii v roce 1853, v posledních třech desítkách let ale získalo velkou míru autonomie.

O referendum, které začalo v 08:00 místního času (v sobotu 22:00 SEČ) a skončilo v 18:00 místního času (08:00 SEČ), byl obrovský zájem. Některé volební okrsky dokonce musely kvůli náporu hlasujících mimořádně zůstat otevřené ještě po oficiálním ukončení hlasování. V hlavním městě Nouméa se na některých místech lhůta pro hlasování prodloužila až o hodinu, uvedla agentura AP.

Předvolební průzkumy předpovídaly, že převahu v referendu budou mít zastánci dalšího trvání svazku s Francií, což výsledky potvrdily. Vítězství odpůrců samostatnosti však nakonec nebylo tak jednoznačné, jak se očekávalo. Výsledky také ukázaly, že země je ohledně názorů na nezávislost rozdělená podle etnických skupin: zatímco domorodí Kanakové hlasovali většinově pro samostatnost, etničtí Evropané byli spíše zastánci setrvání pod francouzskou vládou.

"Jako hlava státu chci vyjádřit hrdost, že si většina Kaledonců vybrala Francii," uvedl ve svém projevu francouzský prezident Emmanuel Macron. Zdůraznil také, že v dalším společném soužití neexistuje jiná cesta, než pokračování dialogu. Premiér Édouard Philippe by měl na Novou Kaledonii odcestovat v pondělí, aby s tamními politiky probral další plány.

Nová Kaledonie se nachází v jihozápadním Tichomoří, asi 1200 kilometrů od Austrálie. S rozlohou přibližně 19.000 kilometrů čtverečních, což je zhruba čtvrtina Česka, je třetím největším souostrovím v Tichém oceánu po Papui-Nové Guinei a Novém Zélandu. Dnešní referendum bylo završením procesu, který začal po neúspěšném plebiscitu v roce 1987, jehož důsledkem byly násilnosti mezi zastánci nezávislosti a jejich oponenty.

Už nyní Nová Kaledonie požívá značné míry autonomie, protože Francie postupně předává některé pravomoci úřadům v metropoli Nouméa. V roce 2011 se takto převedly policejní pravomoci, v roce 2012 organizace školství a v roce 2013 oblast občanského a obchodního práva.

Související

Vlny / tsunami

Silné zemětřesení udeřilo u Nové Kaledonie, panovaly obavy z tsunami

Zemětřesení o síle 7,6 stupně udeřilo v noci na dnešek u tichomořského souostroví Nová Kaledonie. Úřady Nové Kaledonie i nedalekého souostroví Vanuatu vydaly varování před cunami a nařídily evakuaci některých pobřežních oblastí. Na pobřeží byly zaznamenány vlny dosahující výšky 1,5 až dvou metrů, žádné oběti ani větší škody ale nezpůsobily a varování bylo zhruba po třech hodinách zrušeno, napsala dnes agentura AFP.

Více souvisejících

Nová Kaledonie (Francie) referendum Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy