Američan jel Sentinelce obrátit na křesťanství. Tušil svou smrt? Z posledních slov v deníku mrazí

Mladý Američan, kterého minulý týden zabili příslušníci izolovaného indického kmene Sentinelců, chtěl mezi nimi šířit křesťanství. Poznámky o smyslu výpravy na odlehlý ostrov Severní Sentinel, který je součástí indického souostroví Andamany a Nikobary, byly nalezeny v deníku amerického občana. Napsala to dnes agentura AFP s odvoláním na indické policejní zdroje.

Sentinelci, kteří na ostrově žijí, jsou jedni z posledních lidí ve světě nedotčených moderní civilizací. Praktikují život jako v době kamenné, živí se jako lovci a sběrači a brání se veškerým stykům s cizinci. Ti, kteří se přiblíží, bývají terčem útoků domorodého obyvatelstva,

Sedmadvacetiletý Američan John Allen Chau se na ostrov vydal i přesto, že indická vláda označuje Severní Sentinel za chráněnou oblast a přístup tam zakazuje. Nejprve si najal rybářský člun, nedaleko ostrova Severní Sentinel pak přesedl na kánoi, na které 15. listopadu sám doplul k pobřeží.

Chau family asks for the release of those who resposible for the death of #johnallenchau at the #santinelese #islands in #India.Claims to respect him and the family during this time.#Andaman #johnallenchau #santinelese #ThursdayThoughts@PMOIndia @BBCBreaking @TOIIndiaNews pic.twitter.com/T34YdECfrh

— Global Independent News (@IndependentGlo1) 22. listopadu 2018

Indická policie uvedla, že úřady zadržely sedm rybářů, kteří Američana nelegálně do blízkosti ostrova minulý čtvrtek dopravili. Američan přivezl Sentinelcům dárky jako fotbalový míč či ryby. "Jmenuji se John. Miluji vás a Ježíš vás také miluje... Tady vám nesu nějaké ryby!" volal prý na ostrovany při příchodu.

Sentinelci po něm začali střílet z luku a jeden z šípů probodl jeho Bibli. Američan se tedy vrátil na loď rybářů a poznatky si zapsal do deníku. Následujícího dne, v pátek 16. listopadu, se vypravil na ostrov znovu. Z této cesty se již nevrátil.

Rybáři policii vypověděli, že na Američana se na ostrově snesla sprška šípů. Jeho tělo Sentinelci poté pohřbili na pobřeží do písku. Indické úřady nyní zvažují způsoby, jak tělo mrtvého z ostrovů odvézt. Radí se přitom s antropology a dalšími experty.

"Možná se vám zdá, že se chovám pošetile, ale myslím si, že má smysl šířit slovo boží mezi tyto lidi," napsal prý Chau svým rodičům před osudnou výpravou. "Prosím, nezlobte se na ně či na Boha, pokud mě zabijí," dodal.

Souostroví Andamany a Nikobary se nacházejí v Bengálském zálivu a tvoří je řetěz více než 550 odlehlých ostrovů. Sentinelci žijí na malém zalesněném ostrově Severní Sentinel a jsou i pro odborníky velkou neznámou, protože tento kmen se cizinců důsledně straní. Přesný počet Sentinelců není znám. Odhady se pohybují od méně než 40 přes 250 až k 500.

Související

John Allen Chau

Satanova bašta? Antropolog vysvětlil, proč zemřel americký misionář

"Bože, je tento ostrov poslední Satanovou baštou, kde nikdo neslyšel, ani neměl možnost slyšet tvé jméno?" cituje antropolog Ajay Saini slova, která si zapsal do svého deníku krátce přes svou smrtí šestadvacetiletý americký misionář John Allen Chau. Odborník na domorodé komunity v komentáři pro server The Guardian rozebral kontext incidentu, kdy Chau chtěl "přinést Ježíše" jednomu z nejizolovanějších kmenů, Sentinelcům, kteří obývají ostrov Severní Sentinel na východě Indického oceánu.

Více souvisejících

John Allen Chau (Američan zabitý domorodci) Andamany a Nikobary Indie Moře

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 39 minutami

před 48 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy