Satanova bašta? Antropolog vysvětlil, proč zemřel americký misionář

"Bože, je tento ostrov poslední Satanovou baštou, kde nikdo neslyšel, ani neměl možnost slyšet tvé jméno?" cituje antropolog Ajay Saini slova, která si zapsal do svého deníku krátce přes svou smrtí šestadvacetiletý americký misionář John Allen Chau. Odborník na domorodé komunity v komentáři pro server The Guardian rozebral kontext incidentu, kdy Chau chtěl "přinést Ježíše" jednomu z nejizolovanějších kmenů, Sentinelcům, kteří obývají ostrov Severní Sentinel na východě Indického oceánu.

Nenávist je strategie přežití

Sentinelci odmítají kontakt s vnějším světem, svou vůli dávají najevo pomocí šípů, přičemž 17. listopadu takto usmrtili Chaua poté, co se k nim přiblížil s dárky a biblí v ruce, připomíná expert. Dodává, že možná nebude možné získat misionářovo tělo v obavě ze zavlečení nemocí na ostrov.

Celé Andamany bývaly považovány za "Satanovu baštu", domov agresivní rasy, kterou cestovatel Marco Polo zesměšňoval jako "modloslužebníky", "divou zvěř" s "psími hlavami, zuby a očima" a "nejkrutější pokolení", které sní každého, koho chytí, poukazuje Saini. Vysvětluje, že souostroví zůstávalo neznámou zemí až do britské kolonizace v 18. století, kdy "civilizovaná rasa" přišla do blízkého kontaktu s "divochy" - Velkými Andamanci, Ongii, Džaravy, Santinelci a kmenem Džangil, který vymřel ve 20. letech 20. století.

Uvedené kmeny jsou neúprosně nepřátelské vůči cizincům, ale obvinění z kanibalismu jsou nepodložená a odrážejí pouze nepochopení rituálů některých domorodců, například rozřezávání a pálení mrtvých, které má zabránit návratu jejich zlých duchů, nastiňuje antropolog. Konstatuje, že jejich nenávist k cizincům, která byla považována za vrozenou divokost, je pouze strategií přežití.

"V minulosti Andamany navštěvovali Malajsijci, Barmánci a Číňané na otrokářských výpravách," vysvětluje odborník. Poukazuje, že zajatí domorodci bývali prodáváni jako otroci na Cejlonu, v Indočíně a Malajském poloostrově, tudíž nenávist vůči cizincům je přirozeným důsledkem, navíc britská kolonizace v tomto směru příliš nezměnila, jelikož zakládání trestaneckých kolonií na Andamanech vedlo k odlesňování, jemuž se tamní kmeny zuřivě bránily.   

Kmeny měl zkrotit mix represivních a přátelských opatření, uvádí Saini. Nastiňuje, že na počátku 19. století obývalo deset skupin Velkých Andamanců rozsáhlé území a na jaře 1859 podnikli tři velké výpady vůči Britům, přičemž ta poslední, známá jako bitva u Aberdeenu, zpečetila jejich osud. Kmenoví válečníci tehdy čelili připraveným britským vojákům, které varoval Dudhnath Tewari, uprchlý vězeň, kterého o rok dříve Andamanci přijali do své komunity, vysvětluje vědec. Dodává, že domorodci utrpěli masivní ztráty, což znamenalo konce jejich organizovaného odporu.

Kolonizace, zneužívání, vyhubení

Od 60. let 19. století tak byli Andamanci shromážděni v "Andamanském domově", kde jim byly velkoryse poskytovány potraviny, léky i drogy a jejich děti končily v sirotčincích, konstatuje antropolog. Dodává, že několik následných epidemií syfilidy, oftamie, spalniček, příušnic, chřipky a kapavky zmenšilo do roku 1931 jejich populaci z 3,5 tisíc na pouhých 90 osob.

Nejenže trestné i přátelské výpravy na souostroví šířily cizí nemoci, Britové navíc mnoho Andamanců pochytali, aby je vycvičili na prostředníky, ale většina z nich zemřela, uprchla či podlehla nákazám, vysvětluje odborník. Doplňuje, že brzy byli podrobeni také Ongiové.

V odporu pokračovali Džaravové, a tak v druhém a třetím desetiletí minulého století bylo posláno několik výprav s cílem vyhladit je, v džungli s nimi běžně bojovali barmští lovci lidí a během druhé světové války zase domorodé oblasti bezohledně bombardovali Japonci, konstatuje antropolog. Připomíná, že od roku 1947, kdy Indie získala nezávislost, do roku 1999 bylo zaznamenáno 268 střetů s tímto kmenem. "Muži by měli být ozbrojeni brokovnicemi...slzný plyn je zásadní, jelikož dočasné oslepení (Džaravů) našim mužům pomůže. Skrytá policie se na ně může vrhnout hned, jak přistanou její čluny," cituje vědec policejní zprávu z roku 1948.    

V 50.-70. letech se na souostroví usadily tisíce Indů a uprchlíků, kteří přinesli nemoci, vůči kterým neměli domorodci imunitu, a tak umírali, zdůrazňuje Saini. Konstatuje, že do roku 1961 se populace Andamanců zmenšila na pouhých 19 lidí, přičemž spolu s Ongii přišli o svůj tradiční domov a byli přesídleni do stálých osad.

Od konce 90. let jsou Džaravové přátelští, což je umožňuje zkoumat, ale zároveň jsou pravidelně hlášeny případy "lidského safari", sexuálního obtěžování, podávání drog a využívání jejich přírodních zdrojů, zmiňuje expert. Dodává, že populace na Andamanech a Nikobarech za posledních 70 let vzrostla více než třináctinásobně, avšak počty tamních domorodců prudce klesly na dnešních 674 jedinců, jsou na pokraji vymření a spadají do kategorie mimořádně ohrožených kmenových skupin.   

"Historie vnějších styků s domorodými lidmi na Andamanech má jasný vzorec - kolonizace, zneužívání a nakonec vyhubení," píše Saini. Zdůrazňuje, že pokud se chceme poučit z historie, pak musíme Sentinelce na Severním Sentinelu nechat na pokoji.

Související

John Allen Chau

Krutý konec amerického misionáře: Sentinelci jeho tělo možná narazí kůl, aby odstrašili vetřelce

Indické úřady vzdaly snahu o to najít a převézt tělo mladého Američana Johna Allena Chaua Toho před dvěma týdny zabili příslušníci izolovaného indického kmene Sentinelců, kde chtěl muž šířit křesťanství. Zdá se, že rodina misionáře nebude mít možnost muže pohřbít – a co víc, podle BBC reálně hrozí, že ostatky Chaua domorodci napíchnou na bambusové hole pro výstrahu ostatním.

Více souvisejících

John Allen Chau (Američan zabitý domorodci) Indie Sentinelci Domorodci kolonialismus

Aktuálně se děje

před 48 minutami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

Statisíce lidí přijdou o práci, milion míst změní digitalizace, varuje Jurečka

V následujících sedmi až osmi letech v Česku přijde o práci 300 000 lidí a další milion pracovních míst se výrazně změní kvůli digitalizaci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy