Kanaďan odsouzený k trestu smrti v Číně se odvolá, jeho teta je zoufalá

Kanaďan Robert Lloyd Schellenberg, který byl v pondělí v Číně odsouzen za pašování drog k trestu smrti, se proti rozsudku odvolá. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na Schellenbergova právního zástupce. Na odvolání má Schellenberg deset dní. Kanadský premiér Justin Trudeau verdikt už v pondělí kritizoval a označil jej za svévolný.

Schellenbergův případ zvyšuje napětí, které panuje mezi Ottawou a Pekingem od prosincového zadržení finanční ředitelky čínského výrobce chytrých telefonů Huawei Technologies Meng Wan-čou. Kanadské úřady ji zadržely na žádost Spojených států, které ji chtějí stíhat za údajné obcházení amerických sankcí vůči Íránu a podvádění nadnárodních bank při obchodech s Íránem. Číňanka obvinění popírá.

Peking dnes prostřednictvím mluvčí ministerstva zahraničí Chu Čchun-jing znovu vyzval k propuštění manažerky Huawei. V reakci na případ Kanaďana Schellenberga odsouzeného k trestu smrti mluvčí čínské diplomacie prohlásila, že Peking je "velmi nespokojen s nezodpovědnými výroky" kanadského premiéra Trudeaua, a apelovala na Kanadu, aby respektovala čínskou suverenitu.

Schellenberg byl zadržen v roce 2014 s obviněním, že spolu s dalšími členy pašeráckého gangu plánoval poslat z Číny do Austrálie více než 220 kilogramů metamfetaminu skrytého v pneumatikách. Loni v listopadu ho soud potrestal 15 roky vězení. V prosinci dal odvolací soud za pravdu stížnosti prokuratury na to, že uložený trest je příliš mírný, a nařídil nový proces. V něm nyní padl absolutní trest. "Nejsem pašerák drog. Do Číny jsem přijel jako turista," řekl Schellenberg podle agentury AFP před vynesením rozsudku.

Kanaďanův obhájce Čang Tung-šuo oznámil, že se jeho klient odvolá. Soud podle něj neměl zvyšovat trest, protože nebyly předloženy žádné nové důkazy. "Čínské zákony stanovují, že zpřísnit trest při odvolání je možné jen tehdy, když se objeví nové důkazy," řekl. Obhájce Čang kromě toho poukázal na rychlost odvolacího procesu, kdy soud rozhodl o absolutním trestu během jediného dne.

Interesting & disturbing thread by WSJ’s @evadou on Chinese court hearing which led to retrial & death sentence of Canada’s Robert #Schellenberg on drug smuggling - incl. mistranslations such as him saying ‘he didn’t know about any drugs ...to he didn’t know where the drugs were’ https://t.co/EpUpRN0rph

— Melissa Kent (@KentUNCBC) 14. ledna 2019

"Jako vláda jsme velmi znepokojeni, stejně jako by měli být všichni naši zahraniční přátelé a spojenci, že se Čína rozhodla začít svévolně udělovat trest smrti... jako v tomto případě," řekl podle agentury Reuters premiér Trudeau.

"Je to hrozivá, nešťastná, srdcervoucí situace," sdělila za rodinu BBC Schellenbergova teta Lauri Nelsonová -Jonesová. "Potvrdily se ty nejhorší obavy. Nejde si ani představit, co pociťuje a co se mu honí hlavou," dodala.

Drogové trestné činy se v Číně obvykle trestají velmi přísně. V roce 2009 Čína navzdory protestům Británie popravila Brita, který byl dopaden při pašování heroinu.

Kanada se snaží Čínu přimět, aby kromě Schellenberga propustila i bývalého kanadského diplomata Michaela Kovriga, zadrženého kvůli podezření z aktivit ohrožujících národní bezpečnost. Kovrig má kromě kanadského i maďarské občanství, a tudíž občanství Evropské unie. Čína také drží ve vazbě kvůli podezření z aktivit ohrožujících národní bezpečnost kanadského podnikatele Michaela Spavora.

Související

Věznice

Čína drasticky změnila verdikt nad Kanaďanem: Místo vězení má být popraven

Čínský soud dnes vynesl trest smrti nad Kanaďanem obžalovaným z pašování drog. Drasticky tak změnil verdikt z původního prvoinstančního řízení, který poslal Roberta Lloyda Schellenberga na 15 let do vězení, informovaly agentury s poukazem na sdělení soudu zveřejněné na webu. Odsouzený se podle soudu může odvolat. Kanadský premiér Justin Trudeau verdikt kritizoval a označil jej za "svévolný".
Čínská policie, ilustrační fotografie. Autor: Hamedog

Čína postaví před soud Kanaďana, je obviněn z pašování drog

V Číně v sobotu stane před soudem kanadský občan, který byl obviněn z pašování drog. Jde o jednoho ze dvou Kanaďanů, které Čína zadržela poté, co byla v Kanadě zatčena finanční ředitelka a zároveň dcera zakladatele čínského výrobce chytrých telefonů Huawei Technologies Meng Wan-čou. Analytici míní, že soud může dál vyostřit už tak pošramocené vztahy mezi Pekingem a Ottawou, uvedla dnes agentura Reuters.

Více souvisejících

Robert Lloyd Schellenberg (Kanaďan obviněný v Číně) Čína Kanada Trest smrti Justin Trudeau

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 4 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy