Tajemství letu MH370 konečně objasněno? Vědci Přišli s novým nadějným nápadem

Odborníci zřejmě mají novou metodu, která by mohla pomoci v pátrání po ztraceném letu MH370. Stroj společnosti Malaysia Airlines, který letěl 8. března 2014 tamějšího data z Mezinárodního letiště Kuala Lumpur v Malasjii na Letiště Peking v Číně, se ztratil i s 239 lidmi na palubě.

Odborníci doufají, že sledováním podvodních akustických vln budou schopni určit, kde letadlo narazilo na hladinu oceánu. Tato myšlenka není úplně nová, s podobným nápadem přišli vědci z Cardiffské univerzity už v roce 2017. Ti tehdy vysvětlovali, že akustické vlny jsou podobné tomu, když objekt narazí na vodu. Objekt dělá nejen fyzické vlnky, ale pod vodou vytváří také "hydroakustické" vlny.

Dnes, o dva roky později, mají vědci mnohem lepší znalosti o hydroakustických vlnách a tak věří, že díky tomu mohou zúžit pátrací prostor. Tyto vlny byly sledovány třemi podvodními mikrofony nazývanými hydrofony, které používá organizace Smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek.

Dva signály zachytily hydrofony 8. března 2014, krátce po zmizení MH370. První, známý jako HA01, byl zaznamenán nedaleko Cape Leeuwin v západní Austrálii, druhý, známý jako HA08s, v Diego Garcia asi 1000 kilometrů jižně od Malediv.

Nyní vědci vyzývají úřady, aby znovu zahájili vyšetřování a věří, analyzováním hydroakustických vln mohou jednoho dne vyřešit jedno z největších tajemství moderní historie.

Stroj vzlétl 8. března 2014 z Mezinárodního letiště Kuala Lumpur v Malajsii, jeho cílem bylo Letiště Peking v Číně. Po cestě se však ztratil i s 239 lidmi na palubě. A vzhledem k tomu, že jeho trosky zatím nikdo nenašel, objevují se stále nové teorie o tom, co se stalo. Nejpravděpodobnější teorie, která je obecně přijímána odborníky i veřejností, říká, že se letadlo zřítilo do Indického oceánu.

Na různých míst po celém světě bylo objeveno už více než 30 kusů, které údajně pocházejí z letu MH370. Oficiálně ale bylo potvrzeno, že z letadla pocházejí pouze tři úlomky z křídla, které byly objeveny podél pobřeží Indického oceánu.

Oficiální vyšetřování ovšem nikam nevedlo a oficiálně skončilo na začátku roku 2018. Hlavní vyšetřovatel Kok Soo Chon tehdy řekl: „Nemůžeme určit s jistotou důvod, proč se letadlo odklonilo od plánované trasy. Tým není schopen určit skutečný důvod zmizení." Rodiny pasažérů se ale s takovým vysvětlením nespokojili a domáhají se obnovená vyšetřování.

Související

Pohřešovaný letoun Boeing 777-200ER 9M-MRO

Před 10 lety zmizel let MH370 z radarů. Příbuzní žádají obnovení pátrání

Před velvyslanectvím Malajsie v Pekingu se v pátek sešli příbuzní čínských pasažérů letu MH370 společnosti Malaysia Airlines, aby společně připomněli desáté výročí stále neobjasněného zmizení letadla. Boeing 777 s 239 pasažéry na palubě, který byl na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu, zmizel z radarů dne 8. března 2014. I přes rozsáhlé pátrání, které bylo v historii jedním z největších, nebylo letadlo nikdy nalezeno.

Více souvisejících

Zmizelý Boeing 777 letu MH370 (březen 2014)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy