Afghánské letectvo stojí miliardy, efektivita bídná. Tálibán má navrch i bez stíhaček

Jedenáct let poté, co Spojené státy začaly budovat afghánské vojenské letectvo, se celkové výdaje na tento projekt vyšplhaly na osm miliard dolarů (178 miliard Kč). Výsledky jsou přitom skrovné a Afghánci budou podle expertů spoléhat na podporu Američanů ještě mnoho let. Takováto závislost na americkém letectvu může zkomplikovat plány prezidenta Donalda Trumpa na stažení amerických vojáků ze 17 let trvající války proti tálibánským povstalcům, píše deník The New York Times.

Podle brigádního generála Amerických vzdušných sil (USAF) Johna Michela není realistické očekávat soběstačnost afghánského letectva z více než 60 či 65 procent. Jiní představitelé letectva si raději vůbec netroufnou odhadnout, kdy budou Afghánci schopni obejít se bez americké letecké podpory.

Americká strategie odchodu z Afghánistánu, s níž přišla již Obamova administrativa, předpokládala vybudování a vycvičení afghánské armády, která sama povede boj proti povstalcům. Týká se to i letectva. Dnes však letouny koalice vedené Američany provádějí zhruba pětkrát více útoků než afghánské letectvo - přes 6500 jen za loňský rok. Když povstalci zaútočí na afghánské základny v odlehlých regionech, obvykle je zahánějí zpět americká letadla.

"Afghánské letectvo, byť se stále zlepšuje, se v žádném případě nezbavilo potřeby americké přítomnosti. To je trochu demotivující," řekl bezpečnostní analytik Anthony Cordesman. "Neexistuje plán, jak vytvořit afghánské letectvo, které by nepotřebovalo americkou účast."

Afghánské letectvo je přesto ve všech ohledech schopnější než zastaralé vzdušné síly, které měly v roce 2007 pouhých 20 letadel. Nyní disponuje 265 vycvičenými piloty a 118 letadly dodanými Spojenými státy, přičemž do roku 2023 se má vzdušná flotila zdvojnásobit. Elitní letka je schopná plnit úkoly při speciálních operacích, minulý měsíc afghánští piloti poprvé útočili v noci, v červnu provedli první vzdušný výsadek a v březnu shodili první laserem naváděnou bombu. Afghánská letadla nyní běžně převážejí vojáky či vybavení, poskytují vzdušnou podporu na krátkou vzdálenost nebo evakuují zraněné.

Jedním z cílů amerických instruktorů je zmenšit podíl leteckých útoků amerického letectva ve vztahu k afghánskému. To se sice v posledních letech daří, přesto útoky Američanů za poslední rok vzrostly o 40 procent. Důvodem byla snaha zastavit ofenzivu Tálibánu, která si podle odhadů v posledních měsících denně vyžádá život asi 30 afghánských vojáků.

Problémem je, že američtí instruktoři vycvičili afghánskou armádu na to, aby se spoléhala na vzdušnou podporu. Tu však Afghánci sami nebudou ještě dlouho schopni plně poskytovat, řekl velitel instruktorů v Afghánistánu John Sopko. "Afghánské letectvo nemá prostředky ani schopnosti, aby pokrylo všechny bojové úkoly v zemi," řekl.

Útoky afghánských letadel přinášejí většinou více civilních obětí než v případě amerického letectva a afghánští vojáci si mnohdy stěžují, že je jejich piloti nechali na holičkách. Objevily se také případy, kdy letectvo poskytovalo letadla jako soukromé taxi pro vlivné politiky. Problémem jsou časté krádeže paliva. Příliš se neosvědčilo ani nahrazení starých sovětských vrtulníků Mi-17 americkými Black Hawky.

Bill Roggio píšící pro server Long War Journal říká, že afghánská armáda by nepotřebovala letectvo, kdyby byla schopná obsadit a udržet území. Tálibán momentálně ovládá největší teritorium od začátku války v roce 2001. "Tálibán nemá letectvo," řekl Roggio. "Daří se mu docela dobře i bez něj."

Související

Taliban, Afghánistán

Afghánští vojáci bez svolení opustili 200 stanovišť, zbraně ukořistil Tálibán

Příslušníci afghánských bezpečnostních sil opustili bez povolení zhruba 200 bojových a kontrolních stanovišť v provincii Kandahár, která patří k baštám islamistického hnutí Tálibán. V některých případech vojáci a policisté zanechali na místě zbraně a střelivo, kterých se zmocnili povstalci, píše dnes agentura AFP. Afghánské ministerstvo obrany zprávu popřelo.

Více souvisejících

armáda Afghánistán Afghanistán Tálibán The New York Times Americká armáda (U.S. AIR FORCE)

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

Putin vyslyšel Pašinjana. Stahuje ruská vojska z částí Arménie

Ruský prezident Vladimir Putin souhlasil se stažením ruských vojsk a pohraničníků z určitých částí Arménie na žádost arménské vlády. Toto rozhodnutí oznámil prostřednictvím agentury Interfax, která se odvolává na mluvčího Dmitrije Peskova.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy