Za masakrem v Christchurch stojí Mossad, prohlásil předseda největší novozélandské mešity. Nepřijatelný antisemitismus, jsou pobouřeni Židé

Za útokem na dvě mešity ve městě Christchurch stála izraelská tajná služba Mossad. Prohlásil to předseda největší novozélandské mešity. Jeho slova pobouřila novozélandské židovské organizace. Organizátoři akce sklízejí kritiku, že se proti konspirační teorii silněji nepostavili.

„ Chci říci jenom jednu věc dneska. Myslíte si, že ten chlap byl sám…chci se vás zeptat – kde získal zdroje?“ prohlásil na shromáždění na podporu obětí masakru v Christchurch skupinou zvanou Love Aotearoa, Hate Racism (Miluj Aotearoau, Nenáviď rasismus – Aotearoa je marocký název Nového Zélandu – poznámka redakce.) Ahmed Bhajmi, předseda největší novozélandské mešity Mt Roskill Masjid E Umar.

„Stojím zde a říkám, že mám velmi, velmi silné podezření, že tady byla nějaká skupina za ním a já nemám strach říct, že mám pocit, že Mossad je za tím,“ prohlásil Bhajmi. Na shromáždění bylo slyšet, jak jedna osoba křičí: „ Je to pravda. Izrael je za tím. To je pravda“, uvádí novozélandská televizní stanice Newshub.

Jeho slova vzbudila velké rozhořčení u novozélandské židovské komunity. „ Tyto konspirační teorie jsou nebezpečné lži. Uvádí židovskou komunitu v risk v době zvýšených bezpečnostních obav,“ řekla mluvčí Židovské rady Nového Zélandu, Juliet Mosesová. „ Konspirační teorie – zvláště idea, že Židé (ať už prostřednictvím židovského státu nebo jinak) jsou zlovolnou kontrolující silou ve světe – jsou v samotném jádru antisemitismu“.

Spoluzakladatel Love Aotearoa, Hate Racism, Joe Carolan, řekl stanici Newshub, že na akci bylo 30 různých řečníků s odlišnými názory. „Absolutně ne“ odpověděl na otázku, zda-li souhlasí s Bhajmiho tvrzením. Podle Mosesové však Carolan nevyužil šance a neodsoudil jeho slova. Podobně se vyjadřovali i někteří diskutující na sociálních sítí, pro které byla akce „velkým zklamáním“ kvůli „docela rasistické“ nenávistivé rétorice.

„Všichni izraelští lidé spolu s lidmi z Nového Zélandu truchlili nad strašlivým teroristickým masakrem proti muslimským věřícím v Christchurchu.Absurdní obvinění ze strany Bhamjiho je politováníhodné vyjádření nejzákladnějších antisemitských předsudků a jsme přesvědčeni, že je muslimské komunitní vedení a všichni Novozélanďané naprosto odmítají," napsalo velvyslanectví Izraele na Novém Zélandě.

Proti Bhajmiho výrokům se ozvali i někteří muslimové. „Cítím se trapně, že tento jedinec je považován za zástupce mé komunity, když ve skutečnosti nepředstavuje žádnou osobu z muslimské komunity, ale vlastní nepřijatelné názory," napsal právník a aktivista Umar Abdul Kuddos na Facebooku. „ Nemluví za mě ani za mou komunitu. Je to nenávistivá řeč a nemá místo v naší společnost. Tento příběh musí být na všech úrovních odsouzen našimi islámskými vůdci,“ napsal uživatel jménem Tabrez Ali, reportuje stanice CBN News.

Newshub kontaktoval Bhajmiho ohledně jeho slov poté, co stanici obvinil, že mu nedala prostor. Bhamji obhajoval svůj projev s tím, že je zapotřebí vyšetřit, odkud útočník získal své peníze. „ Mossad je ve všech těchto věcech," prohlásil Bhajmi, aniž by podal jakékoliv důkazy ohledně svého tvrzení. „Když mluvím o Mossadu, proč by měli být Židé rozrušeni? Dejte mi odpověď?" 

Konspirační teorie spojené s Novozélandským útokem

Útočník z Christchurchu, Brent Tarrant, ve svém manifestu prohlásil, že „není antisemita“ a že „Žid žijící v Izraeli není můj nepřítel“, což by mohlo naznačovat, že ten, kdo nežije, jím je. Tarrant se odkazoval na konspirační teorii „bílé genocidy“, podle které jsou bílí Evropané schválně nahrazováni jinými národy. Na tutéž teorii se odkazoval i střelec z synagogy v americkém Pittsburghu.

Židovská komunita z Pittsburghu ihned po útocích na Novém Zélandě zřídila fond na podporu rodin a zemřelých a přeživších. Odůvodňovala to tím, že vrací laskavost, kterou se jim dostal od muslimských komunit, které zřídily kampaň na podporu rodin zemřelých a přeživších masakru v synagoze.

Po útoku Christchurchu se začaly po internetu šířit teorie, že celý masakr byl „operací pod falešnou vlajkou“ a že mrtví muslimové byli jen herci. Cílem této operace mělo dle těchto teorií být očernění bílých, protimuslimsky a protimigrantsky zaměřených, nacionalisticky smýšlejících mužů a poskytnutí prostoru pro mazání těch příspěvků, které nemají být v souladu s tzv. „kulturním neomarxismem“.

Snímek, který měl dokazovat falešnost útoku na svém Facebooku sdílel oblastní koordinátor SPD Petr Fober s komentářem, že za falešnou akcí stojí finančník židovského původu George Soros. Později svůj příspěvek smazal.

Související

Více souvisejících

Nový Zéland teroristický útok v Christchurch (Nový Zéland 15.3.2019) Mossad Muslimové Brenton Tarrant (útočník z Christchurch)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy