Konec Islámského státu? Profesor poukázal na nebezpečnou paralelu

Před pěti lety ovládala organizace Islámský stát (IS) území v Iráku a Sýrii o rozloze téměř 55 tisíc kilometrů čtverečních a shromažďovala miliardy dolarů z výběru daní a prodeje ropy či obsazených bank, poukazuje bezpečnostní analytik Peter Bergen v komentáři pro server CNN. Profesor z Arizonské státní univerzity konstatuje, že dnes tento samozvaný chalífát fyzicky zmizel, a přesto se uplynulou neděli projevil pokračující vliv jeho ideologie, když při jednom z nejhorších teroristických útoků po 11. září 2001 zahynulo přes tři sta lidí v kostelech a hotelech na Srí Lance.

Srílanské úřady v úterý obvinily z útoku místní islamistickou skupinu Tauhíd džamáate, připomíná odborník. Odkazuje zároveň na prohlášení premiéra země Ranila Wickremesinghea, podle něhož útok takových rozměrů nemohl mít pouze lokální kořeny a někteří do něj zapletení teroristé pocházeli z ciziny a měli zahraniční konexe.  

Nejmenovaný americký představitel také televizi CNN sdělil, že skupinu, která za útokem stála, inspiroval právě IS, podotýká Bergen. Dodává, že podle informací zmíněné televize měl jeden zadržený příslušník IS přiznat indickým vyšetřovatelům, že cvičil srílanské militanty napojené na Tauhíd džamáate.

"Útoky (na Srí Lance) děsivě připomínají, že ideologie IS, která přistupuje k stoupencům jiných náboženství a muslimům, kteří nevyznávají jeho sunnitský extremistický program, jako k bezvěrcům, nezmizela se ztrátou jeho chalífátu," píše profesor. Doplňuje, že tato ideologie posvěcuje útoky na křesťany na jejich svatých místech, jak ukázal lednový útok na kostel na Filipínách, při němž zahynulo 20 věřících.

Loni v květnu IS zaútočil na tři kostely v Indonésii, zabil 12 lidí a zranil mnoho dalších, v roce 2017 pak při útoku IS na dva kostely v Egyptě zahynulo 49 účastníků mší, připomíná expert. Dodává, že v neděli jsme na Srí Lance viděli opětovný projev smrtící ideologie uvedené organizace.

Paralela s Avlakím

IS se k nedělním útokům přihlásil v úterý prostřednictvím své zpravodajské platformy Amaq, ale nepodal jediný důkaz o svém přímém zapojení, konstatuje analytik. Zdůrazňuje však, že pro oběti a jejich rodiny není příliš důležité, zda se na masakru přímo podíleli členové organizace, nebo jej inspirovala pouze ideologie IS.

"Je jasné, že zničení fyzického chalífátu IS nezničilo myšlenky IS, které nadále inspirují militanty po celém světě," píše Bergen. Připomíná, že Spojené státy si prožily podobnou zkušenost s ideologií Anvára al-Avlakího, v USA narozeného klerika, který se stal vůdcem jemenské odnože organizace al-Káida na Arabském poloostrově.

Avlakího zabil v roce 2011 úder amerického dronu v Jemenu, ale i poté nadále rezonovala jeho myšlenka, že násilí páchané v božím jménu je nezbytné, uvádí profesor. Odkazuje na závěry výzkumné organizace New America, podle kterých Alvakího videa po jeho smrti ovlivnila více než 80 amerických teroristů.

Co dál?

Na násilí, které je často podněcováno nenávistnou propagandou na internetu, neexistuje jednoduchá odpověď, zdůrazňuje odborník. Jednu cestu spatřuje v tlaku na sociální sítě, aby odstraňovaly v co nejvyšší možné míře propagandu násilných extremistů, jakými jsou Avlakí či IS.

"To není jednoduchý úkol, když zvážíte, že na YouTube je každou minutu nahráno 400 hodin materiálu," varuje analytik. Připouští, že sociální sítě jsou dnes přece jen proaktivnější, pokud jde o odstraňování obsahu podněcujícího k násilí.

Facebook například oznámil, že do konce roku plánuje nabrat 20 tisíc kontrolorů obsahu, připomíná Bergen. Dodává však, že lze učinit více, třeba zapojit učenlivé algoritmy a umělou inteligenci do mazání příspěvků, které mají podporovat násilí.           

Je také úkolem pro politiky po celém světě, aby si uvědomili, že klíčovou součástí jejich práce by mělo být snižování náboženského napětí, nikoliv jeho rozdmýchávání, deklaruje závěrem profesor.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Terorismus srí lanka teroristické útoky na Srí Lance exploze v kostelech a hotelech na Srí Lance (21.4.2019)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy