Razie po útoku na Srí Lance si vyžádala 15 mrtvých včetně dětí

Při zátahu proti ozbrojencům spojovaným s útoky z Velikonoční neděle zemřelo na Srí Lance 15 lidí včetně šesti dětí. Radikálové během zásahu armády a policie odpálili několik výbušnin. Policie uvedla, že mezi mrtvými jsou ozbrojenci i členové jejich rodin a několik civilistů. Ozbrojenci byli podle policejního mluvčího patrně členy islamistické skupiny národní Tauhíd džamáate (NTJ), jíž místní úřady útoky s nejméně 253 mrtvými připisují. Srílanský prezident Maithripala Sirisena zakázal NTJ a také organizaci Džamathei Millathu Ibrahim (JMI), oznámila dnes prezidentská kancelář.

"Budovu jsme prohledali a našli 15 těl, 12 z nich v domě a tři před ním," uvedl policejní mluvčí. Jedno dítě a žena byly v kritickém stavu převezeny do nemocnice.

Podle srílanské policie byly při přestřelce zraněny manželka a dcera Zahrána Hašíma, radikálního duchovního, který stál v čele NTJ a který podle úřadů zahynul o Velikonoční neděli při sebevražedném atentátu v hotelu Shangri-La. Tento muž je považován za hlavního osnovatele atentátů. "Ano, žena a dcera byly při útoku zraněny," potvrdila informaci agentuře Reuters Hašímova sestra.

Razie se konala v domě u města Sammanthurai na východním pobřeží a vojáci ji zahájili v pátek. Do budovy se dostali dnes za úsvitu. Militanti začali po zasahujících příslušnících bezpečnostních jednotek střílet a odpálili tři nálože.

Město Sammanthurai leží zhruba 55 kilometrů jižně od města Batticaloa, kde se o Velikonoční neděli jeden z devíti sebevražedných útočníků odpálil v evangelickém kostele.

Při dosavadních raziích nalezly bezpečnostní složky výbušniny, rozbušky, sebevražedné vesty a vlajky teroristické organizace Islámský stát (IS).

Ve stejné oblasti našli policisté na základě informací od zpravodajské služby 150 tyčinek plastické výbušniny, 100.000 kovových kuliček, které se dávají do sebevražedných vest, a nakonec i dodávku a oblečení, které použili ti, kteří byli zřejmě zapojeni do velikonočních útoků, informoval policejní mluvčí Ruvan Gunasekara.

Státní představitelé od policie až po premiéra opakují, že spravedlnosti unikají další radikálové, kteří mají přístup k výbušninám. Z tohoto důvodu byla zvýšena bezpečnostní opatření na místech, kde se shromažďují věřící různých vyznání. Představitelé katolické církve zrušili do odvolání nedělní mše. Úřady také vyzvaly členy muslimské komunity, aby nechodili do mešit.

V pátek srílanská policie v souvislosti se sérií víkendových útoků na kostely a hotely uvedla, že stále pátrá po 140 lidech, kteří jsou podezřelí z vazeb na teroristy z organizace Islámský stát, která se k útokům přihlásila. Bezpečnostní složky už zatkly 76 lidí, mezi zadrženými jsou i cizinci ze Sýrie a Egypta, uvedla agentura Reuters.

Kancelář srílanského prezidenta dnes oznámila, že prezident Sirisena zakázal dvě islamistické skupiny, které jsou podezřelé, že stojí za útoky z minulé neděle. Národní Tauhíd džamáate (NTJ) a Džamathei Millathu Ibrahim (JMI) byly zakázány na základě mimořádných opatření, která vstoupila v platnost tento týden, uvedla kancelář. NTJ úřady považují za hlavní organizaci, která útoky provedla.

Související

Více souvisejících

srí lanka exploze v kostelech a hotelech na Srí Lance (21.4.2019)

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy