Nový japonský císař přijal prvního zahraničního hosta, byl jím Trump

Nový japonský císař Naruhito dnes ve svém paláci v Tokiu přijal amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se tak stal jeho prvním zahraničním hostem po nástupu na trůn na začátku měsíce. Historickou událost vysílala v přímém přenosu celostátní televize, podle agentury Reuters nicméně státní návštěvě amerického prezidenta dominuje napětí v obchodních vztazích mezi Spojenými státy a Japonskem.

Trumpa a jeho ženu Melanii Naruhito v císařském paláci přivítal společně s chotí Masako. Pompézní ceremonii přihlížely podle agentury AP děti "horečně mávající americkými a japonskými vlajkami", hymny obou zemí zahrála vojenská kapela.

Nikdo ze zúčastněných během slavnostního přijetí veřejně nepromluvil a Trump během ceremonie neprojevil prakticky žádné emoce, jen zamával, když procházel kolem dětí s vlaječkami. Část dětí měla kvůli stání na prudkém slunci problémy a později je reportéři viděli sedět stranou s kalíšky vody a chladnými obklady na čele.

Naruhito se ujal trůnu 1. května a Trump dal jasně najevo spokojenost s tím, že je prvním zahraničním hostem nového císaře. "Je to více než 200 let, co se něco takového stalo, takže je to velká čest reprezentovat Spojené státy," řekl v neděli Trump na večeři s japonským premiérem Šinzóem Abem. Dnes první pár USA povečeří s císařem a císařovnou.

Mezi návštěvami u císaře měl Trump na programu formální jednání s premiérem Abem, s nímž v neděli hrál golf a přihlížel zápasu sumó. Během dnešního rozhovoru podpořil zájem japonského premiéra využít dobré vztahy Japonska s Íránem a pomoci dojednat možný dialog mezi USA a touto blízkovýchodní zemí.

"Premiér už o tom se mnou mluvil a já věřím, že Írán bude ochoten jednat. A když budou ochotni jednat oni, my budeme také ochotni. Uvidíme, co se stane... nikdo nechce, aby se staly nějaké hrozné věci. A já už vůbec ne," řekl americký prezident.

Během své vlády Trump uvalil na Írán nové sankce a koncem minulého týdne oznámil, že kvůli eskalaci napětí rozmístí na Blízkém východě 1500 amerických vojáků. Spojené státy už do Perského zálivu vyslaly letadlovou loď a bombardéry B-52.

Trump se během jednání s Abem vyjádřil i k situaci se Severní Koreou, když prohlásil, že má "dobrý pocit", že se jadernou krizi s KLDR podaří vyřešit. Sešel se také s příbuznými japonských občanů, které v 70. a 80. letech unesla KLDR. Ujistil je, že tato otázka je pro Abeho prioritou, a také on ji má na paměti.

Na programu jednání byly také ekonomické otázky. Trump hrozí japonským výrobcům aut vysokými poplatky za dovoz ve snaze snížit obchodní přebytky jiných zemí s USA. Washington a Tokio nyní jednají o dohodě o vzájemném obchodu, avšak Trump s výrazným pokrokem v nejbližších dnech a týdnech nepočítá.

Do Japonska americký prezident přiletěl v sobotu, státní návštěvu zakončí v úterý.

Související

Papež František

Papež František ukončil historickou návštěvu Japonska. Mluvil o nebezpečí jádra

Papež František dnes po čtyřech dnech odletěl z Japonska, kde se vyslovil pro celosvětové globální odzbrojení, a zamířil zpátky do Říma. Jaderná energie by podle něho neměla být využívána, dokud nebudou jasné záruky, že je bezpečná pro lidi i životní prostředí. Hlava římskokatolické církve završila svou týdenní asijskou cestu, během níž navštívila i Thajsko.

Více souvisejících

Naruhito Japonsko USA (Spojené státy americké) Donald Trump

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy