Při útoku islamistů v indickém Kašmíru zahynulo pět policistů

Při útoku islamistů v indické části Kašmíru zahynulo pět příslušníků polovojenské policie a pět dalších lidí bylo zraněno. S odvoláním na indické úřady o tom dnes informovala agentura Reuters. Policie nyní pátrá po zbylých pachatelích. Jedná se o nejkrvavější útok v této neklidné oblasti od únorového atentátu na autobus indických bezpečnostních složek, který si vyžádal 44 obětí a dovedl Indii a Pákistán na hranu vojenského konfliktu.

Incident se odehrál ve městě Anantnág, když se k hlídce polovojenské policie přiblížilo auto s nejméně dvěma ozbrojenci, kteří začali střílet. Podle úřadů byl jeden z útočníků byl zabit, když napadení policisté palbu opětovali.

Mezi zraněnými jsou tři polovojenští policisté, místní policista a kolemjdoucí žena. Policie poté ve snaze najít zbylé útočníky postavili na silnicích zátarasy a kontrolují chodce i vozidla.

K atentátu se přihlásila teroristická organizace organizace Al Umar Mudžáhedín, která působí v Kašmíru.

Útok přišel ve stejný den, kdy indická vláda premiéra Naréndry Módího prodloužila přímou správu nad státem Džammú a Kašmír, kterou Dillí uplatňuje od roku 2018.

Indie i Pákistán mají pod kontrolou části Kašmíru, obě země si ale nárokují celý tento himálajský region. Povstalci tam proti indické vládě bojují od roku 1989 a požadují vznik samostatného státu nebo sjednocení Kašmíru pod pákistánskou vládou. Intenzita útoků i protestů se v posledních letech zvýšila a konflikt už si vyžádal téměř 70.000 obětí.

Napětí mezi Indií a Pákistánem, dvěma jadernými mocnostmi, zvýšil sebevražedný atentát, při němž v únoru v Kašmíru zahynulo 44 členů indické polovojenské policie. Dillí obviňuje Islámábád, že podporuje islamistické hnutí Džajše Muhammad, které se k útoku přihlásilo. Hnutí bojuje proti indické nadvládě a má zázemí v Pákistánu.

Související

Více souvisejících

Indie Pákistán Kašmír Armáda Indie

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy