USA a Jižní Korea plánují obsadit KLDR? Pchjongjang vyvádí kvůli vojenským manévrům

Severní Korea varovala, že by mohla obnovit testy jaderných zbraní a raket dlouhého doletu, pokud Spojené státy a Jižní Korea uskuteční v srpnu plánované společné vojenské cvičení. V ohrožení jsou podle Pchjongjangu také americko-severokorejské rozhovory o odstranění atomových zbraní z Korejského poloostrova. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Americký prezident Donald Trump oživil koncem června diplomatické styky mezi KLDR a USA, když se nečekaně sešel se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v Pchanmundžomu v demilitarizovaném pásmu na hranicích Severní a Jižní Koreje. Podle Trumpa se oba státníci přitom domluvili na obnovení rozhovorů poté, co jejich únorový summit v Hanoji skončil předčasně a bez dohody.

Dnes Trump na zasedání svého kabinetu podle Reuters prohlásil, že jeho vláda dosáhla se Severní Koreou významného pokroku. Dodal, že základem jednání s Pchjongjangem není čas a že se necítí pod tlakem, aby rychle uzavřel s KLDR dohodu o likvidaci jaderných zbraní.

Mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí ale Trumpem ohlášené obnovení dialogu mezi Washingtonem a Pchjongjangem dnes zpochybnil. Podle něj jsou vzájemná jednání ohrožena, protože Spojené státy se chystají porušit slib nepořádat společná vojenská cvičení s Jižní Koreou, která KLDR označuje za nácvik invaze.

Trump na prvním summitu s Kimem loni v Singapuru slíbil Pchjongjangu bezpečnostní záruky a pozastavení velkých společných vojenských cvičení s Jižní Koreou; Kim tehdy uvedl, že KLDR bude pracovat na "úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova". Washington a Soul od té doby pořádají pouze společná vojenská cvičení menšího rozsahu.

"Zatímco se připravují pracovní rozhovory mezi Severní Koreou a Spojenými státy dohodnuté na summitu v Pchanmundžomu, USA se chtějí zúčastnit (společného) vojenského cvičení (s Jižní Koreou). Pokud se to stane, pracovní rozhovory to zasáhne," uvedl mluvčí severokorejské diplomacie v prohlášení citovaném oficiální tiskovou agenturou KCNA.

"Je zřejmé, že manévry jsou nácvikem na válku s cílem vojensky obsadit naši republiku při překvapivém útoku," podotkl mluvčí.

Trump podle něj na schůzce s Kimem minulý měsíc tvrdil, že manévry s Jižní Koreou zůstanou pozastaveny. "USA neplní své vlastní sliby, a naše odhodlání držet se dohody tak slábne," dodal.

.@realDonaldTrump’s bestie — #NorthKorea’s duplicitous, murdering dictator Kim Jong Un — NEVER had any intention of giving up his nukes.So NOT shocking.?#IdiotInChief https://t.co/BoUKiqTwoj

— Dr. Dena Grayson (@DrDenaGrayson) July 16, 2019

V roce 2017 se rozsáhlého srpnového společného vojenského cvičení zúčastnilo 17.500 amerických vojáků a přes 50.000 jihokorejských. Součástí manévrů byl nejen nácvik bojových operací, ale také počítačové válečné simulace. V roce 2018 se tyto manévry nekonaly.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se počátkem loňského roku rozhodl vydat na cestu diplomacie a KLDR od té doby neprovedla žádné jaderné zkoušky ani zkoušky mezikontinentálních raket. V květnu nicméně testovala nové rakety krátkého doletu.

Související

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Jižní Korea Americká armáda (U.S. Navy)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy