Čína nikdy nepoužije jaderné zbraně jako první, tvrdí v novém dokumentu. USA takové prohlášení nemají

Čína vydala překvapivý oficiální dokument, podle kterého se zavazuje se nikdy nezaútočit první nukleárními zbraněmi. Server National Interest upozorňuje, že USA takový závazek nemají.

Čínské ministerstvo obrany vydalo ve středu očekávaný „bílý papír“, ve kterém stanovuje svoji politiku národní bezpečnosti. Čína se v něm zavazuje, „k nukleární politice ne prvního použití nukleárních zbraní kdykoli a za jakýchkoli okolností“ a k tomu, že nebude „bezpodmínečně“ používat jaderné zbraně proti státům, které je nemají.

„Čína se nezúčastňuje žádných závodů v jaderném ozbrojování s žádnou jinou zemí a udržuje své jaderné schopnosti na minimální úrovni požadované pro národní bezpečnost. Čína sleduje jadernou strategii sebeobrany, jejímž cílem je udržet národní strategickou bezpečnost tím, že ostatní země odradí od používání nebo hrozby používání jaderných zbraní proti Číně,“ píše se v dokumentu.

Gregory Kulacki, expert na jaderné zbraně z neziskové organizace Union of Concerned Scientists (Unie znepokojených vědců), upozorňuje, že Čína nemá jadernou strategii „eskalace k deeskalaci“. Takovou strategii vyznává Rusko, které dle odborníků používá taktických jaderných zbraní k tomu, aby odvrátilo možnost vypuknutí většího jaderného konfliktu.

The National Interest upozorňuje, že USA nemají závazek ne prvního použitého nukleárních zbraní. „Udržení určitého stupně nejednoznačnosti a opuštění od politiky ne prvního použití utváří nejistotu v mysli potenciálních protivníků a posiluje odrazování od agresivity tím, že zajišťuje, aby protivníci nemohli předvídat, jaké konkrétní kroky povedou k americké jaderné reakci," uvedl Pentagon.

Čína v bílém papíru též tvrdí, že „obhajuje konečný úplný zákaz a důkladné zničení jaderných zbraní.“ USA ji však kritizují, že ačkoliv podepsala různé mezinárodní dohody o nukleárních zbraní, nepodepsala žádnou, ve které by se zavázala k limitaci počtu nukleárních zbraní jako je Nová dohoda o snižování počtu strategických zbraní START.

USA proto chtějí uzavřít novou dohodu o snižování počtu strategických zbraní, která by kromě USA a Ruska zahrnovala i Čínu. Ta však zatím nevykazuje ochotu se k takové dohodě přidat.

Nová dohoda START by měla končit v roce 2021. USA by do té doby k ní chtěly přizvat Čínu. Podle některých odborníků však Čína slouží jako výmluva, aby USA se mohly ze smlouvy vyvléknout. Podle nich v to má ruku poradce prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost, „jestřáb“ John Bolton, který bývá za klíčového člověka stojícího za Trumpovým rozhodnutím odstoupit z smlouvy USA s Ruskem o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987.

Podle Kulackiko je jaderný program Číny „poměrně skromný“ a je určen převážně k tomu, aby odradil USA od použití nukleárních zbraní z obavy, že Číny by se mohla uchýlit k odvetnému jadernému úderu.

Podle Iniciativy jaderného ohrožení čítá arsenál Číny asi 260 hlavic, z toho má být asi 160 rozmístěných a připravených k použití. Pro srovnání, Rusko má asi 4 350 jaderných hlavic a Spojené státy 4 670.

Související

Více souvisejících

Jaderné zbraně Čína USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 6 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

Drtivý úder střelami ATACMS proti Rusům. Ukrajinci zničili stíhačky a palivová zařízení, dokládají satelitní snímky

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy