Íránský parlament "griloval" Ahmadínežáda

Teherán - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád se ve středu zpovídal před poslanci, kteří vyslovují nespokojenost s výkonem jeho funkce. Informuje o tom agentura Reuters.

Zákonodárci ultrakonzervativce Ahmadínežáda již několik měsíců kritizují za jeho ekonomická opatření. Obviňují jej z plýtvání vládními finančními prostředky, například při rozšiřování teheránského metra.

Ahmadínežád podle poslanců také vyvolal nekontrolovatelnou inflaci, když zrušil potravinové a palivové dotace. Parlament prezidenta vyslýchal kvůli nevěrohodným údajům vlády, že v letech 2009 a 2010 vytvořila 1,6 milionu nových pracovních míst.

Prezident rovněž čelí kritice za neshody s ajatolláhem Alím Chameneím, který se táhne již od loňského roku. Chameneího stoupenci obviňují prezidenta i jeho spolupracovníky, že nerespektují nejvyššího náboženského vůdce a ohrožují základy islámské republiky.

Ahmadínežád se stal vůbec prvním íránským prezidentem, který se musel zpovídat před parlamentem. Význam středečního "grilování" však označil za historicky bezvýznamný. Podle něj nejde o nic zvláštního a parlament pouze využil svého legitimního práva.

Na půdě zákonodárného sboru se však na prezidenta nesnášela jen kritika. Podpořilo ho několik ministrů z jeho vládního kabinetu.

V Íránu se před nedávnem konaly parlamentní volby, v nichž zvítězili Ahmadínežádovi rivalové naklonění ajatolláhovi. Íránský parlament tak nejspíš v budoucnu bude vůči prezidentovi, kterému zbývají ještě dva roky ve funkci, mnohem nevraživější.

Volby, byť parlamentní, znamenaly podle Reuters prohru i pro Ahmadínežáda. Jeho mladší sestra Parvín totiž kandidovala ve svém rodném městě Garmsáru, avšak nebyla zvolena.

Související

Izraelská armáda, ilustrační fotografie. Komentář

Válka mezi Íránem a Izraelem je na spadnutí. Přestože dříve měli společného nepřítele

Hrozí válka mezi Izraelem a Íránem. Konflikt, který by uvedl celý blízkovýchodní region do šoku, má kořeny v 90. letech minulého století. Poměrně překvapivé je, že když se v 80. letech Írán s Irákem pustili do vzájemné války, Izrael stál na straně Teheránu a poslal mu vojenskou pomoc za desítky milionů dolarů. Situace se ale změnila především se spuštěním íránského jaderného programu. Zatímco Izraelci opakovaně likvidují přední íránské vědce a ozbrojené milice v arabských zemích, Íránci hrozí židovskému státu absolutním zničením a označují jej za „rakovinu regionu“.
Írán se připravuje na oslavy výročí islámské republiky.

Většina Íránců kritizujících současný režim by návrat před rok 1979 nechtěla, uvádí Horčička

Uplynulo 45 let od oficiálního zrušení monarchie v Íránu, čímž byla završena islámská revoluce vedená duchovním Rúholláhem Chomejním. Následný proces islamizace země postupoval velmi rychle a její ráz proměnil během několika málo let, uvádí Matouš Horčička v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Odborník na Blízký východ působící v Asociaci pro mezinárodní otázky v té souvislosti upozorňuje, že svržená vláda šáha Muhammada Rezy Pahlavího svou prozápadní a sekulární orientací neodrážela postoje velké části íránské společnosti, která byla tradičně a nábožensky laděná. Dále vysvětlil například to, proč uchopení moci Chomejním představovalo logické vyústění tehdejších událostí nebo jaké jsou nástroje, kterými z revoluce vzešlý systém udržuje v zemi dlouhá desetiletí status quo.

Více souvisejících

Mahmúd Ahmadínežád

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy