Vlak smetl a zabil čtyři slony, podobných nehod přibývá

Kalkata (Indie) - Rychle jedoucí vlak ve východní Indii ve čtvrtek zabil čtyři slony, kterých si strojvedoucí včas nevšiml. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na ministra vlády státu Bangla, kde se nehoda odehrála.

Expresní vlak narazil do slonů nedaleko pralesa Marghat asi 600 kilometrů severně od Kalkaty, metropole státu Bangla. "Čtyři dospělí sloni zahynuli ve čtvrtek před rozbřeskem. Vlak je srazil kvůli nepozornosti strojvedoucího," uvedl ministr pro lesy Hiten Barman.

Nehody vlaků, do nichž jsou zapleteni sloni, se v Indii stávají relativně často. Při poslední z nich letos v březnu zahynul jeden slon rovněž ve státě Bangla a v prosinci loňského roku vlak zabil pět slonů v sousedním státě Urísa.

Slon indický je o něco menší než slon africký, od něhož se liší i menšími trojúhelníkovitými boltci, jedním „prstíkem" na konci chobotu a tím, že nejvyšším bodem těla bývá klenuté temeno, nikoliv hřbet. Kly (přeměněné horní řezáky) bývají mnohem větší u samců a samicím mnohdy rostou tak malé, že je není vidět. Typická je pro slony indické postupná ztráta barviv v kůži, takže starší zvířata mají nejprve drobní růžové tečky na čele a chobotu, později celé plochy rozšířené na spánky a boltce.

Kdysi obývali divocí sloni rozsáhlé území od Sýrie po Čínu, dnes je jejich areál ostrůvkovitý a značně zmenšený. Není jich zřejmě víc než 40 000 a stále jich ubývá. Na rozdíl od slona afrického má klidnou povahu a je už několik tisíc let zdomácňován a využíván k práci i při slavnostech.

Související

Ilustrační fotografie.

Smutek v pražské ZOO. Uhynulo slůně Amalee

V pražské zoologické zahradě uhynulo slůně Amalee. Podlehlo nemoci, která se nazývá sloní herpes. Pražská zoo o tom dnes informovala na webu. Amalee byla nejmladším slůnětem v pražské zahradě, narodila se v květnu 2020.

Více souvisejících

Sloni Vlaková neštěstí Indie

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusku se nelíbí jmenování čelních představitelů EU. Kremlu vadí zejména dvě jména

Kreml v pátek uvedl, že opětovné jmenování Ursuly von der Leyenové předsedkyní Evropské komise a Kaji Kallasové šéfkou diplomacie EU je špatné pro vztahy EU s Ruskem.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy