Pravice s přehledem vyhrála volby v Austrálii, zemi povede "šílený mnich"

Canberra - Australská pravicová koalice se podle očekávání stala jasným vítězem parlamentních voleb, v nichž voliči rozhodovali o obsazení obou komor místního parlamentu. Po sečtení 83 procent hlasů má pravice jistých 88 mandátů ve stopadesátičlenné dolní sněmovně, zatímco labouristé 56 křesel.

Šéf vítězné konzervativní koalice Tony Abbot přislíbil sestavit "kompetentní vládu hodnou důvěry".  Dosluhující premiér Kevin Rudd uznal porážku a oznámil, že odstupuje z čela labouristů. "Vím, že srdcím labouristů je dnes těžko. Jako premiér a parlamentní vůdce naší strany akceptuji svou odpovědnost. Dal jsem do toho (volebního zápasu) všechno, ale nestačilo to, abychom vyhráli," řekl Rudd svým přívržencům a ohlásil svou rezignaci z čela strany. "Australský lid si zaslouží nový začátek," dodal.Televize ABC na základě průzkumu u volebních místností odhadla, že pravice by měla získat 90 křesel, labouristé 58 a zbývající dva mandáty by měli obsadit nezávislí poslanci."Kdyby šlo o zápas v rugby, pravice by už v prvním poločasu vedla 35:5," napsal zpravodajský server OneNews. Podle televize ABC by mohla být porážka levice nejtěžší od voleb v roce 1930.Labouristé vládli Austrálii šest let, poslední tři roky ovšem menšinově s podporou zelených a nezávislých poslanců. Jejich prestiž těžce poškodil mocenský spor mezi dosavadním předsedou vlády Kevinem Ruddem a expremiérkou Julií Gillardovou. Právě Gillardová sesadila Rudda z čela labouristické strany krátce před volbami v roce 2010 a stala se v Austrálii první ženou v premiérském křesle. Rudd se pak před volbami do čela strany vrátil.Šéf konzervativní koalice Abbott (55), bývalý boxer a student katolického bohosloví přezdívaný "šílený mnich", není podle agentury AP v Austrálii příliš populární, ale jeho pravicová koalice byla pro miliony voličů přijatelnou alternativou rozhádaných labouristů. "Labouristé si volby prohráli sami," komentovala dnes volební výsledky televize Sky News.Abbott voličům sliboval levnější státní správu, a hlavně zrušení kontroverzní daně z emisí, která obyvatelům Austrálie zvyšovala výdaje na otop. Chce se rovněž zasadit o zastavení přílivu uprchlíků, kteří na kontinent míří z jihovýchodní Asie. Ve volební kampani pravici podpořil australský mediální magnát Rupert Murdoch, který kontroluje část australského tisku. Abbottova koalice Australanům nabídla stabilitu, zatímco labouristy paralyzoval rozkol.V kampani Rudd zdůrazňoval hlavně ekonomické úspěchy. Austrálie je jedinou ze západních zemí, která se po roce 2008 vyhnula recesi, hlavně díky těžbě surovin a poptávce Indie a Číny, poznamenala agentura AFP. Ale zpomalení čínského růstu a pokles cen surovin brzdí v posledních měsících růst australské ekonomiky.Abbot se dnes přislíbil do tří let zrušit daň z emisí, zastavit příliv uprchlíků a nastoupit na cestu přebytkového rozpočtu.Voleb se zúčastnilo rekordních 1717 kandidátů, mezi nimiž byl i zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange. Aktivista, který je momentálně uvězněný na ekvádorském velvyslanectví v Londýně, se uchází o senátní křeslo. Jak ve volbách dopadl, volební komise zatím neoznámila. Výsledky voleb do dolní sněmovny by měly být známy dnes, volební bilance Senátu bude kvůli komplikovanému systému preferencí a poměrného zastoupení známa až po týdnu.

Související

Čtyřicetiletý Joel Cauchi byl identifikován jako útočník v Bondi Junction.

Policie zná pachatele útoku v Sydney. Trpěl duševní poruchou

Australská policie identifikovala čtyřicetiletého muže, trpícího duševní poruchou, jako pachatele sobotního útoku nožem v nákupním centru Westfield Bondi Junction v Sydney, při kterém přišlo o život nejméně šest lidí. Uvedly to světové agentury s odvoláním na australskou policii. 

Více souvisejících

Austrálie Tony Abbott

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy